Bancile europene ar putea fi nevoite sa vanda active de pana la 4.500 de miliarde de dolari pana in 2013, daca liderii europeni nu-si indeplinesc angajamentele privind combaterea crizei fiscale.

Esecul de a implementa masuri de austeritate fiscala sau de a infiinta un singur sistem de supraveghere in perioada stabilita ar putea forta 58 de banci din UE, de la UniCredit la Deutsche Bank, sa-si reduca activele, a anuntat FMI. O astfel de situatie ar afecta creditarea si ar avea un impact de 4 puncte procentuale asupra evolutiei PIB anul urmator in Grecia, Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, tarile de la periferia zonei euro.

"Intensificarea crizei s-a manifestat prin trnsferuri de capital de la periferie catre centru, intr-un ritm asociat in mod normal cu situatii de criza monetara sau blocaje bruste. Restabilirea increderii in randul investitorilor privati este esentiala pentru stabilizarea zonei euro", se arata in raportul Global Financial Stability al FMI.

Institutia internationala a inrautatit, marti, prognoza privind cresterea economica a economiei mondiale si a avertizat asupra unui avans si mai lent al PIB in cazul in care europenii nu rezolva amenintarile la adresa economiei, scrie MEDIAFAX.

In aprilie, Fondul estima vanzari de active in valoare de 3.800 de miliarde de dolari intr-un "scenariu pesimist privind politicile adoptate". Din aprilie, intarzierile autoritatilor in luarea de decizii pentru rezolvarea crizei au agravat presiunile privind finantarea, in timp ce suportul acordat prin programul de lichiditati nelimitate pe trei ani al Bancii Centrale Europene a disparut treptat.

In scenariul de baza, al adoptarii de catre liderii europeni a deciziilor anticriza necesare, FMI vede o reducere a activelor cu 2.800 de miliarde de dolari, fata de2.600 de miliarde de dolari, cat anticipa in aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.