Un numar de 11 state din zona euro, intre care Franta, Germania, Italia si Spania, au anuntat ca sunt gata sa introduca rapid o taxa pe tranzactiile financiare, proiect privit cu ostilitate in alte state europene.

Propunerea, lansata in urma cu un an de Comisia Europeana, a fost intr-un punct mort din cauza dezacordurilor profunde dintre cele 27 state membre, care au persistat si la summit-ul UE din iunie.

Ideea relansarii proiectului sub forma unei cooperari profunde, care necesita participarea a cel putin noua state UE, s-a accelerat in ultimele doua saptamani.

Franta si Germania, principalele promotoare, au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar.

Luni seara, Comisia Europeana a primit scrisori din partea a sapte tari, Germania, Franta, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria si Grecia.

Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anuntat la o reuniune a ministrilor de Finante din UE, de la Luxemburg, ca alte patru state si-au exprimat intentia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia si Estonia.

Comisia Europeana vrea sa prezinte o propunere de cooperare aprofundata la viitoarea reuniune a ministrilor de Finante din UE, din 13 noiembrie, in vederea unui acord pana la sfarsitul acestui an, scrie MEDIAFAX.

Schimburile de actiuni si obligatiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzactiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.

Comisia Europeana estimeaza ca taxa pe tranzactiile financiare va genera venituri de 57 de miliarde de euro pe an, daca toate tarile europene vor participa. In zona euro exista tari care sunt total impotriva acestei taxe, precum Olanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.