Ricardo Rubio, membru al Consiliului Municipal din Alcala, Spania, conduce o campanie de impozitare a tuturor proprietatilor bisericesti care nu sunt folosite in scopuri religioase.

"Vrem sa spunem raspicat ca fiecare persoana si institutie trebuie sa suporte in mod egal costurile crizei", afirma Rubio, fost contabil in varsta de 36 de ani, aflat la primul sau mandat de consilier.

Fiind unul din cei mai mari proprietari funciari din Spania, detinand parcuri, cladiri de locuit, parcuri, terenuri de sport si restaurante, Biserica ar putea plati anual impozite de pana la 3 miliarde de euro, conform capital.ro.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a intervenit in discutie, de cealalta parte. El a declarat ca propunerile de impozitare a proprietatilor sunt "iresponsabile". In opinia sa, Biserica merita sa fie scutita, pentru ca indeplineste "o functie sociala foarte importanta."

Dar cel putin 100 de orase din Spania au adoptat hotarari in favoarea platii de catre Biserica a unor taxe la bugetul municipal; alte cateva mii de orase discuta despre astfel de taxe.
Guvernul spaniol nu este singurul care ia in considerare aceasta metoda alternativa de a obtine fonduri.

In Italia, premierul Mario Monti a cerut impozitarea proprietatilor bisericesti sau a acelor parti din aceste proprietati folosite in scop comercial. In Irlanda, ministrul educatiei lupta sa puna capat controlului Bisericii asupra multora din scolile primare ale tarii, iar guvernul a redus la jumatate ajutoarele acordate familiilor sarace pentru prima comuniune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.