Somajul din Franta a crescut in trimestrul doi la maximul ultimilor 13 ani, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei.

Rata somajului masurata pe metodologia Organizatiei Internationale a Muncii a crescut la 10,2% din populatie, de la 10% in primul trimestru, potrivit datelor prezentate joi de institutul national de statistica de la Paris, citat de Bloomberg.

Excluzand teritoriile offshore aflate sub administratie franceza, somajul a fost de 9,7%, usor sub media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg, de 9,8%.

Spania si Italia sunt in recesiune, iar economia franceza stagneaza de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, deruleaza campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat ca numarul cererilor pentru ajutor de somaj a depasit 3 milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, si va continua sa creasca, scrie MEDIAFAX.

"Cresterea somajului din Franta, din primavara anului 2011 pana in prezent, este foarte ingrijoratoare. Piata muncii s-a deteriorat continuu"
, noteaza economistii bancii Natixis intr-o analiza prezentata la scurt timp inainte de anuntarea datelor privind rata somajului.

Hollande ia in calcul masuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contributiilor sociale si promisiuni de scaderea a deficitului bugetar, in timp ce sindicatele, care l-au sustinut agresiv pe actualul presedinte in campania electorala, il indeamna sa-si respecte promisiunile si sa evite masuri de austeritate.

Sapin a declarat recent ca guvernul ia in calcul modificarea legislatiei pentru a flexibiliza piata muncii si a ajuta companiile sa depaseasca mai usor socurile economice.

Franta are nevoie de reglementari "care sa permita companiilor sa se adepteze", a declarat Sapin saptamana trecuta pentru Bloomberg Television.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.