Destinul monedei unice europene este in mainile Curtii Constitutionale din Germania, care va anunta la 12 septembrie o decizie ce ar putea sa blocheze salvarea zonei euro.

Cei opt judecatori ai institutiei de la Karlsruhe (sud-vest) vor da o decizie preliminara si vor spune daca presedintele Joachim Gauck poate semna texte de lege care doteaza zona euro cu noi instrumente pentru a lupta contra crizei, transmite evz.ro.

Curtea Constitutionala examineaza inca din data de 10 iulie sase plangeri (depuse de deputatii stangii radicale, de un ales conservator si de o asociatie civica) care vizeaza blocarea ratificarii Mecanismului European de Stabilitate (MES) si a pactului bugetar.

Reclamantii sustin ca MES, care ar urma sa devina un fond de salvare permanent al zonei euro dotat cu o capacitate de imprumut de 500 miliarde de euro, incalca legislatia germana fortand tara sa renunte la o parte din suveranitatea sa bugetara. De asemenea, se reproseaza ca MES expune finantele Germaniei, primul contributor la planul de salvare a zonei euro, la un risc nelimitat in cazul falimentului unei tari membre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.