Comertul autorizat cu arme de calibru mic a crescut de peste doua ori in ultimii sase ani, ajungand la 8,5 miliarde de dolari datorita achizitiilor numeroase ale americanilor dar si comenzilor militare pentru razboaiele din Irak si Afganistan.

Principalele state exportatoare in acest domeniu, cu schimburi de cel putin 100 de milioane de dolari, sunt SUA, Italia, Germania, Brazilia, Austria, Japonia, Elvetia, Rusia, Franta, Coreea de Sud, Belgia si Spania, Arabia Saudita, Canada, cele mai transparente state fiind Elvetia, Marea Britanie si Romania.

In timp ce transparenta privind comertul cu arme de calibru mic s-a imbunatatit cu peste 40% intre 2001 si 2010, statele exportatoare cel mai putin transparente sunt Iranul, Coreea de Nord si Emiratele Arabe Unite.

Studiul s-a concentrat pe tranzactiile aprobate de guverne si nu pe comertul ilicit.

"Credem ca tranzactiile autorizate sunt mai numeroase decat comertul ilicit, desi acesta ar putea produce mai multe daune si ar putea fi mai problematic", a declarat luni, intr-o conferinta de presa la New York, Eric Berman, directorul general al proiectului. "Putem spune cu certitudine ca cele doua combinate ar fi de peste 10 miliarde de dolari", a adaugat el, potrivit romanialibera.ro.

Studiul mai arata ca timp de un deceniu, SUA au fost principalele importatoare de munitie de calibru mic, pistoaele, revolvere, pusti de tir sportiv si componente pentru arme usoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.