Conferinta Natiunilor Unite pentru comert si dezvoltare (UNCTAD) propune impozitarea miliardarilor lumii pentru a face rost astfel de zeci de miliarde de dolari care pot fi folositi in favoarea tarilor in curs de dezvoltare.

Aceasta "taxa pe miliardari", care ar veni sub forma unui impozit anual, face parte dintr-o serie de masuri preconizate de agentia ONU, care mai cuprind o taxa asupra tranzactiilor financiare sau asupra emisiilor de dioxid de carbon, ce ar putea aduce, potrivit agentiei, o suma totala de peste 400 de miliarde de dolari, scrie romanialibera.ro.

Potrivit raportului UNCTAD, este esential sa se gaseasca noi mijloace de finantare pentru a ajuta tarile sarace sa-si imbunatateasca infrastructurile si sistemele de sanatate, intrucat tarile bogate nu si-au respectat promisiunile in ce priveste ajutorul pentru dezvoltare.

Autorii raportului estimeaza ca, in 2012, in lume exista 1226 de pesoane a caror avere depaseste un miliard de dolari. Impreuna, averea lor reprezinta 4600 miliarde de dolari, sau 3,75 miliarde de dolari, in medie, pe persoana.

Potrivit documentului ONU, o taxa de 1% pe averile acestora ar putea aduce 46 de miliarde de dolari in 2012, si, mai mult, respectivii miliardari practic nu ar simti aceasta 'prelevare'.

Totusi, UNCTAD recunoaste ca ideea sa nu este, in momentul de fata, un mijloc realist de a spori resursele pentru ajutorul pentru dezvoltare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.