Anul trecut, sumele pe care statele bogate le-au acordat statelor in dezvoltare au scazut pentru prima oara din 1997 datorita recesiunii globale, mentioneaza un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Principalii contributori au oferit 133,5 miliarde de dolari in 2011, in scadere cu 2,7% fata de anul 2010, relateaza hotnews.ro. Austria, Belgia, Grecia, Japonia si Spania si-au redus cel mai mult contributiile.

In acelasi timp, Suedia si-a crescut ajutoarele oferite cu 10,5% (aceasta continuand sa aloce 1% din produsul national brut), Italia cu 33%, iar Germania cu 5,9%, remarca OCDE.

Pana in 2011, ajutoarele oficiale pentru dezvoltare (AOD) s-au majorat constant timp de un deceniu. Valoarea acestora a crescut cu 63% intre 2000 si 2010, an in care au atins cel mai ridicat nivel. Grupul Oxfam a condamnat aceasta scadere a ajutoarelor, spunand ca poate "costa vieti".

"Sute de mii de persoane sarace vor fi fara medicamente care le pot salva vietile si mult mai multi copii nu vor merge la scoala din cauza reducerii ajutoarelor globale, prima scadere de dupa 1997", a spus Oxfam intr-o declaratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.