Tratarea depresiilor psihice si sinuciderile au costat economia japoneza 25 de miliarde de euro, anul trecut, potrivit unui studiu guvernamental inedit.

Pierderile inregistrate de economia japoneza din cauza persoanelor care s-au sinucis si a concediilor luate de persoanele depresive, carora li se adauga diverse ajutoare si costuri cu ingrijirile medicale ale persoanelor aflate in suferinta, au insumat, in 2009, 2.680 de miliarde de yeni (25 de miliarde de euro), a anuntat Guvernul.

Din aceasta suma, precizeaza studiul, 1.900 de miliarde de yeni (17,7 miliarde de euro) reprezinta salarii si venituri care nu au putut fi incasate din cauza sinucideri beneficiarilor acestora, care, astfel, nu s-au mai putut intoarce in economie.

Rata sinuciderilor in Japonia a depasit 25 de persoane la 100.000 de locuitori, reprezentand aproape dublul mediei mondiale
, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Tara se confrunta cu un val de sinucideri, de la mijlocul anilor '90 si pana in prezent.

Premierul Naoto Kan, de centru-stanga, a declarat ca aceasta rata ridicata a sinuciderilor demonstreaza cat de dificila este situatia in care se afla tara. "Exista numeroase cauze pentru sinucidere. Lupta impotriva acestui fenomen ar putea ajuta la construirea unei societati in care suferinta sa fie mai redusa", a declarat el, marti.

Intre cauzele acestui fenomen, specialistii includ consecintele dificultatilor economice, prezente din anii '90, sfarsitul modelului social protectionist japonez si erodarea legaturilor de familie. Toate acestea, se petrec pe fundalul unei culturi budhiste, care nu stigmatizeaza sinuciderea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.