Datoria Tiraspolului pentru gazul rusesc a crescut cu 133 de milioane de dolari in primul trimestru al anului, potrivit agentiei de presa RBK, care citeaza date publicate de Banca Republicana a Transnistriei.

Institutia bancara mentioneaza ca volumul datoriei nu cuprinde si penalitatile, transmite NewsIn, citand Publika.md.

In 2008, Transnistria a achitat doar 8,5% din gazul consumat, iar din 2009 Tiraspolul nu a mai platit pentru gaz. Potrivit informatiilor furnizate de compania Moldovagaz, datoria Transnistriei pentru gazul consumat depaseste doua miliarde de dolari.

In regiune tariful la gaz este mai mic decat pretul de achizitie. In plus, potrivit unor relatari din presa, administratia de la Tirapol foloseste in alte scopuri banii incasati de la populatie pentru facturile de gaz.

La inceputul lunii februarie, vicepresedintele Consiliului de administratie al Gazprom, Valeri Golubev, a afirmat, intr-o intalnire avuta la Chisinau cu premierul Vlad Filat, ca Moscova si Chisinaul trebuie sa gaseasca o solutie de ordin juridic si economic pentru aceasta problema.

Republica Moldova are o datorie pentru gazele livrate de Rusia, inclusiv pentru Transnistria, de peste 2,3 miliarde dolari. Recent, compania rusa Gazprom a dat din nou in judecata "Moldovagaz" la Curtea Internationala de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie a Federatiei Ruse si cere recuperarea fortata a datoriilor.

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, declara in mai ca regimul separatist va achita datoria pentru gaze cand va avea contract individual cu Gazprom, sugerand astfel ca facturile restante, in valoare de peste 2 miliarde de dolari, trebuie platite de Chisinau.

"Suntem gata sa achitam datoria doar in cazul in care vom avea un contract direct cu Gazprom", a declarat Igor Smirnov pentru agentia Omega. "Transnistria nu are juridic nicio datorie pentru gaze. Regiunea transnistreana nu a semnat niciun acord cu furnizorul", a precizat Smirnov.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Datoria la Termoenergetica va fi achitată integral...
Nicușor Dan: „Datoria la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.