Peste 1000 de italieni "ingeniosi" au ascuns circa 200 de milioane de euro in Romania, insa, acest lucru a fost descoperit gratie proiectului de aministitie fiscala a guvernului italian, iar banii au fost repatriati pana la finele lunii aprilie 2010.

Italia este patria unui popor de sfinti, poeti, navigatori, dar si de smecheri, scrie Professione Finanza. De ce smecheri? Deoarece, pentru a se proteja de sistemul fiscal din "tara pizzei", o mana de italieni mai dezghetati au ascuns miliarde de euro in cateva tari cunoscute ca fiind paradisuri fiscale, dar si in alte cateva in care nimeni nu s-ar fi gandit sa caute. Insa, gratie decretului de amnistitie fiscala dat de guvernul Italiei, au fost descoperit in Elvetia, Luxembrurg, Romania, Argentina, Brazilia, Palestina, Ecuador si chiar Mongolia sumele de bani pentru care a fost dispusa deja repatrierea definitiva.

Astfel, din 15 septembrie 2009 si pana in 30 aprilie 2010 au ajuns inapoi in Italia 97,6% din cele 104,5 miliarde de euro ascunse de "smecheri", restul de 2,4% sau 2,506 miliarde fiind incasate de statul Italian sub forma de impozite. Pentru tot acest proces au existat circa 206.608 de tranzactii de repatriere de capital cu o valoare medie de 506.000 euro.

Tara din care trezoreria italiana a facut cele mai multe operatiuni de repatriere a fost, desigur, Elvetia, cu o valoare totala de peste 71 de miliarde de euro trimisi inapoi din conturile a peste 105.000 de italieni, urmata de Luxemburg cu 6,8 miliarde de euro si de San Marino cu 5,8 miliarde.

Surpriza cea mare a fost ca italienii au ascuns bani si in tari care nu sunt cunoscute ca fiind paradisuri fiscale. Astfel, 1147 de italieni au ascuns 198 de milioane de euro in Romania, 300 de cetateni ai tarii pizzei si pastelor au ascuns 140 de milioane in Hong Kong, iar din Palestina, Chile, Cuba, China, Egipt si Muntenegru, guvernul italian a repatriat circa 1,77 miliarde de euro prin 5.000 de operatiuni bancare.

Aproape toate tranzactiile au fost efectuate pana in 15 decembrie 2009, cand impozitul pentru capitalurile repariate era de 5%. Apoi, pana in 28 februarie 2010, italienii care si-au repatriat banii au platit fiscului italian 6% din valoarea capitalului, in timp ce majoritatea “smecherilor”, care au preferat sa astepte pana la 30 aprilie 2010, au platit impozite de 7% din valoarea capitalurilor repatriate.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.