Tara noastra are un potential imens de exploatare a energiei eoliene. Energia eoliana va atrage in Romania investiţii intre trei si sase miliarde de euro in urmatorii trei ani.

Pana in 2013 ar putea fi instalate in Romania centrale eoliene cu o putere intre 1.800 si 3.300 MW, iar investitia totala a acestor poiecte s-ar putea ridica intre 3 si 5,6 miliarde euro, a spus marti responsabilul cu afaceri publice al Asociatiei Romane de Energie Eoliana (AREE), Ionel David.

"Romania va deveni principalul actor in sud-estul Europei in urmatorii trei ani, in ceea ce priveste energia eoliana. Astfel, daca la inceputul acestui an erau numai 14 MW instalati in energie eoliana, in 2013 vor fi cel putin 1.800 de MW, in proiecte de productie de energie electrica din surse eoliene, iar cel mai optim scenariu este pentru 3.300 MW" a declarat Ionel David.

Potrivit acestuia, costurile pentru construirea unui MW din surse eoliene se ridica in prezent la 1,6- 1,7 milioane euro.

"Toate aceste proiecte in energie eoliana ar ptea crea pana la 5.000 de locuri de munca, la care se adauga si taxele platite de investitori la bugetul de stat." mai spun reprezentantii AREE.

Acestia au dat ca exemplu proiectul companiei CEZ din Cehia, care construieste in judetul Constanta o ferma eoliana de 600 de MW, acesta fiind cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa.

De asemenea, in Turcia sunt instalate, in prezent, centrale eoliene cu o putere instalata de circa 800 MW, iar in Grecia de aproximativ 1.200 MW.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.