Ungaria doreste sa semneze un nou acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un plus de stabilitate si cresterea increderii de pe piata, desi tara nu are deocamdata nevoie de fonduri din exterior, conform declaratiilor unui consilier al primului ministru maghiar.

Noul acord cu FMI ar fi unul "preventiv", conform declaratiilor facute miercuri de György Szapáry, consilier principal al primului ministru ungar, Viktor Orbán. Ungaria nu are nevoie de fonduri externe, dar acest acord ar stabiliza pozitia tarii si astfel, ar creste increderea pe piata monetara si de capital, conform declaratiilor consilierului. De asemenea, Szapáry a adaugat ca, in opinia sa, bancile straine nu vor pleca din Ungaria dupa implementarea noii suprataxe, prin care se spera obtinerea unei sume suplimentare de 200 de miliarde de forinti (700 de milioane euro) de la institutiile financiare, transmite NewsIn.

Consilierul a anuntat inca de la mijlocul lunii iunie ca noul guvern de la Budapesta doreste semnarea unei noi intelegeri cu FMI pentru 2011 si ca, in acelasi timp, se incearca extinderea actualului acord stand-by cu inca trei luni, pana in decembrie.


La inceputul lunii iulie Budapesta va fi gazda unei misiuni mixte FMI-UE, care va evalua acordul de imprumut acordat Ungariei. Cabinetul Orban spera la o extindere pana la sfarsitul anului a acordului actual, care expira in luna octombrie, conform declaratiilor lui Szapáry, citate de portfolio.hu. "Planurile noastre includ semnarea unui acord preventiv de imprumut pentru 2011, dar negocierile nu au fost demarate inca", a adaugat el.

Ungaria va profita de linia de credit doar in cazul unor evenimente neasteptate pe pietele internationale, care ar impiedica tara sa obtina fonduri altfel, a subliniat consilierul primului ministru ungar.

Imprumutul in valoare de 20 de miliarde de euro, obtinut de Ungaria in urma cu doi ani cu scopul de a evita intrarea in incapacitate de plata a tarii pe timpul crizei expira in octombrie, iar conditia principala pentru obtinerea unei noi transe este reducerea deficitului bugetar.


Tinta de deficit bugetar pentru 2010, stabilita impreuna cu FMI si oficialii europeni este de 3,8% din produsul intern brut, fata de cei 4% din PIB reprezentand deficitul bugetar de anul trecut al Ungariei. Primul ministru Viktor Orban, care a preluat puterea luna trecuta, a promis atingerea tintei de deficit pe acest an, dupa ce forintul s-a depreciat puternic la inceputul lunii iunie, pe fondul cresterii neincrederii investitorilor in sanatatea fiscala a Ungariei.
Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Capacitatea de finantare externa a Ungariei (surplusul de cont curent combinat cu surplusul de pe contul de capital) a crescut pana la 212 miliarde de forinti (793 milioane euro) in primul trimestru al lui 2010, conform ultimelor date statistice publicate miercuri de banca centrala a Ungariei. Surplusul de cont curent a atins 344 milioane de euro, depasind astfel estimarile, care prevedeau un excedent de 300 de milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.