Somajul din Spania a inregistrat in luna mai cea mai puternica scadere a ultimilor cinci ani, de 76.223 unitati, respectiv 1,84% fata de luna anterioara, scaderea fiind prezenta in toate cele 17 provincii ale statului iberic, conform raportului oficial publicat de Ministerul Muncii si Imigrarii.

Numarul persoanelor inregistrate la Serviciul Public de Ocupare a Fortei de Munca din Spania a ajuns, in acest context, la 4.066.202 someri, cu 76.223 mai putini decat in luna aprilie, releva raportul publicat de autoritatile spaniole.

Potrivit NewsIn, in luna mai 2009, numarul somerilor din Spania a inregistrat o scadere de 24.741 unitati fata de luna aprilie a aceluiasi an, conform raportului.

In ciuda acestei scaderi, in luna mai numarul somerilor a depasit cu 446.000 nivelul persoanelor fara loc de munca inregistrate anul trecut, ceea ce reprezinta o crestere in ritm anual de 12,3%. Conform raportului oficial, asociatia pentru ocuparea fortei de munca a incheiat primul trimestru cu o crestere de 113.237 angajari noi.

"Aceste date sunt, cu siguranta, unele pozitive, avand in vedere situatia actuala a economiei nationale, deoarece peste 76.000 de oameni au incetat sa mai fie someri. In plus, este cea mai mare scadere a numarului de someri din ultimii cinci ani si daca excludem luna mai a lui 2005, am putea sa ne raportam chiar la luna iulie 1998 pentru a gasi o scadere lunara atat de importanta", a declarat Maravillas Rojo, secretar general in cadrul Ministerului Muncii si Imigrarii din Spania.

Somajul a scazut in toate sectoarele economice, cu cea mai puternica scadere inregistrata in sectorul servicii, de 1,9%, urmata de sectorul constructiilor, care a inregistrat o scadere a somajului de 2,6%, respectiv 20.573 someri. Sectorul industrial a inregistrat o scadere a somajului de 11.565 persoane (-2,2%), in timp ce agricultura a inregistrat o scadere a somajului de 1,2%, respectiv 1.528 de unitati. In acelasi timp, rata somajului in randul persoanelor care nu au avut un loc de munca anterior a crescut cu 1,1%, la 3.823 de someri.

Somajul in randul tinerilor (sub 25 ani) a scazut in luna mai cu 3,2% fata de luna aprilie, la 15.372 persoane, in timp ce somajul in randul tinerilor peste 25 de ani a scazut cu 1,6%, la 60.851 persoane.

"Suntem constienti ca inca exista oameni care trec prin momente dificile si ca traim in vremuri care necesita ajustari si eforturi sustinute pentru construirea de scenarii care sa ne ajute sa iesim din criza", a adaugat secretarul general Maravillas Rojo.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.