Guvernul de la Beijing trebuie sa fie extrem de vigilent deoarece majorarea preturilor caselor, cresterile salariale si scaderea rezervelor de bani sa nu conduca la majorarea inflatiei si astfel, sa supraincalzeasca economia, avertizeaza seful celei de-a doua banci ca marime din China.

Guo Shuqing, directorul general al Bancii Constructiilor din China, a doua cea mai mare institutie financiara si de credit din tara Marelui Zid, a declarat ca ultimele date pentru agregatul monetar M1 (n.r. un element cheie in prezicerea inflatiei) au crescut ingrijorarea pentru ca pachetul vast de stimuli economici pot “arde” intreg sistemul.

Pe langa problemele endogene ale economiei chineze, Guo Shuqing spune ca si excedentul contului de capital poate aduce neplaceri, deoarece multitudinea de bani care intra in China poate afecta atat moneda, cat si puterea de cumparare si poate alimenta inflatia, relateaza The Telegraph.

Totodata, directorul Bancii Constructiilor din China a avertizat ca masurile adoptate pentru “calmarea” preturilor s-ar putea sa nu aiba niciun efect, deoarece dezvoltatorii imobiliari inca detin mari rezerve de bani. In multe orase mari din tara Marelui Zid, preturile s-au majorat cu pana la 40% doar in 2010, si s-ar putea majora si mai mult avand in vedere ca preturile caselor din zonele centrale ale Chinei inca mai au loc de crescut pana sa le egaleze pe cele din est. Mai mult decat atat, problemele Chinei nu se rezuma doar la asta, deoarece cresterea creditarii poate spori peste masura numarul banilor din piata si astfel alimenta rata inflatiei, aflata in prezent la circa 2,8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.