Romania se claseaza pe penultimul loc in UE intre tarile care au reusit sa atraga fonduri europene pentru proiecte de infrastructura, energie sau ocupare aferente perioadei 2007-2013, respectiv 14,1% din alocarea totala de 19,6 miliarde euro, cel mai prost la acest capitol stand Grecia, potrivit CE.

Potrivit EUobserver, care citeaza un raport preliminar al Comisiei Europene, economiile cu probleme precum Grecia si Romania au absorbit cele mai putine fonduri structurale pentru aceste domenii prioritare, printre dificultati numarandu-se imposibilitatea acestor tari de a asigura cofinantarea pentru aceste proiecte majore, informeaza NewsIn.

In primii trei ani ai perioadei, Grecia a atras numai 11,9% din alocarea totala de 20,4 miliarde euro, care este valabila pana in 2013.
Pentru Grecia, care a fost in ultimele luni in centrul dezbaterilor din UE, ca urmare a unui deficit bugetar foarte mare, ce ameninta stabilitatea zonei euro, liderii europeni au aprobat un mecanism de sprijin axat pe imprumuturi bilaterale de la tarile din zona euro si de la Fondul Monetar International.

Si Romania, urmatoarea tara "corigenta" la atracerea de fonduri UE, care totodata tinteste sa devina membra a zonei euro in 2015, a primit deja un imprumut de aproape 20 miliarde euro de la FMI si Comisia Europeana, pentru a face fata problemelor generate de criza economica globala.

Tara noastra a selectat, ca marea majoritate a statelor UE care primesc fonduri de coeziune, proiecte de transport pentru sosele, aproape uitand de cele pentru transportul feroviar, scrie EurActiv.ro.

De asemenea, in cazul proiectelor selectate din domeniul energiei, Romania se afla in plutonul tarilor cu intarzieri majore sau cu progrese infime. Si in privinta investitiilor de mediu, Romania este mult in urma atunci cand vine vorba de prevenirea riscurilor. Tara noastra este amintita printre codase si in cazul infrastructurii culturale si sociale (scoli, spitale, centre sociale), inregistrandu-se intarzieri majore. Nici macar in privinta implementarii de programe in domeniul antreprenoriatului nu stam mai bine, Romania plasandu-se printre tarile cu rezultate sub media europeana.

Alte tari din estul Europei care nu au reusit inca in primii trei ani ai perioadei 2007-2013 sa atraga sume importante din fondurile nerambursabile sunt Polonia, cu numai 19,5% din alocarea de 67,2 miliarde euro, Bulgaria si Slovacia.

Citeste si:
OLAF a descoperit un grup cu ramificații în România și Italia care...
OLAF a descoperit un grup cu...

Pana in prezent, cel mai bine la capitolul atragerii de fonduri pentru proiecte de infrastructura, energie si ocupare sta Belgia, cu o pondere de 61,1% din totalul alocarii, desi suma este mult mai mica, de numai 2,2 miliarde euro pentru cei sapte ani. Olanda, Estonia si Irlanda au reusit sa absoarba peste jumatate din fondurile alocate.

Finantarile nerambursabile de la UE vizeaza ajutarea regiunilor mai sarace sa-si imbunatateasca infrastructura deficitara si sa creasca accesul la internet, precum si sa stimuleze ocuparea. Insa, una dintre masurile solicitate atat de CE, cat si FMI se refera la reducerea cheltuielilor publice si redimensionarea administratiei, fapt ce se traduce printr-o capacitate administrativa mai scazuta de a selecta proiecte si mai putini bani pentru cofinantarile cerute statelor membre.

"Politica regionala nu inseamna caritate, incercam sa promovam investitiile in structurile locale si regionale. Este nevoie de intarirea responsabilitatii institutionale pentru cofinantare", a declarat comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Premierul Boc anunta ca in acest an guvernul are ca prioritate atragerea a 4,3 miliarde euro din fondurile europene. Potrivit unui document obtinut de NewsIn la inceputul lunii februarie, Guvernul estima ca Romania va atrage 1,05 miliarde euro pana in noiembrie 2010 ca plati pentru proiecte derulate cu bani europeni in domeniile transporturi, mediu, competitivitate economica, dezvoltare regionala, asistenta tehnica, resurse umane si imbunatatirea capacitatii administrative.

Miercuri, Comisia Europeana a suspendat platile catre Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) pana in luna aprilie, in urma unui control facut la sfarsitul anului trecut. In februarie, expertii CE au trimis un set de recomandari, urmand sa revina in aprilie pentru a evalua impactul acestora.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.