Majoritatea europenilor sunt favorabili mentinerii subventiilor pentru agricultori si sunt de parere ca ele ar trebui marite sau macar mentinute la acelasi nivel ca in prezent, potrivit unui sondaj publicat de Comisia Europeana.

Potrivit sondajului Eurobarometru, un esantion reprezentativ de o mie de europeni a fost solicitat sa se pronunte asupra Politicii Agricole Comune (PAC) care in curand va fi vizata de o ampla reforma, informeaza NewsIn citand AFP.

In timp ce intrebarea legata de reducerea cheltuielilor agricole divizeaza profund statele membre UE, opinia publica pare mai unita: 83% dintre respondenti cred ca rolul agricultorilor justifica mentinerea subventiilor de care ei beneficiaza, iar 72% cred ca in urmatorii zece ani aceste ajutoare ar trebui sa creasca sau sa ramana la nivelul din prezent.

Agricultorii reprezinta 3% din populatia activa a UE.

Cei mai fermi sustinatori ai unei cresteri a subventiilor sunt grecii (74%), bulgarii (73%) si estonii (69%). Mai putin convinsi sunt danezii, olandezii si suedezii. Insa chiar si in aceste tari, majoritatea se declara in favoarea mentinerii subventiilor.

90% dintre europeni cred ca agricultura si spatiul rural constituie chestiuni vitale pentru viitorul Europei.

Respondentii au fost rugati sa aleaga maxim doua prioritati pentru PAC. Furnizarea de produse de buna calitate este pe primul loc (59%), urmata de preturile rezonabile (49%), un nivel corect de trai pentru agricultori si protectia mediului (41%).

Insa PAC nu prea este familiar cetatenilor. Numai 41% recunosc ca au auzit vorbindu-se despre el (66% in Franta, principala beneficiara din Europa). Majoritatea nu stiu cu adevarat in ce consta, numai 13% (20%) in Franta spun ca stiu clar despre ce este vorba.

Sondajul a fost efectuat in perioada 13 noiembrie-9 decembrie 2009 de TNS Opinion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.