Romania a avut in octombrie cel mai mare ritm de scadere a comertului cu amanuntul din Uniunea Europeana (1,9%), in timp ce pe ansamblul UE comertul a inregistrat un avans de 0,3% fata de septembrie, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Romania a fost urmata de Slovacia, cu un declin de 1,7% al comertului cu amanuntul, si de Letonia (-1,3%). In schimb, cele mai mari cresteri fata de luna anterioara au fost inregistrate in Lituania (+1,9%), Portugalia (+1,7%) si Polonia (+1,6%), informeaza NewsIn.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in octombrie in 11 state membre si a scazut in 6. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare au crescut in octombrie cu 0,3% fata de septembrie, in timp ce in zona euro acestea au stagnat.

Comparativ cu luna similara din 2008, Romania a avut si in octombrie al cincilea ritm de scadere anuala a comertului cu amanuntul din UE, dupa ce vanzarile s-au redus cu 10,8%, intr-un ritm de 12 ori mai rapid decat media inregistrata in intreg blocul comunitar, de minus 0,9%.

Cele mai importante scaderi ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Letonia (-29,1%), Lituania (-24,7%), Estonia (-18,6%) si Slovenia (-13,4%), in timp ce Belgia, Suedia si Polonia au avut cele mai mari cresteri ale acestui indicator, de 4,4%, 4,1%, respectiv 3,9%.

Fata de luna similara din 2008, comertul cu amanuntul a scazut in octombrie in 12 state membre ale UE si a crescut in cinci, potrivit datelor transmise de Eurostat.

Romania a avut a cincea scadere economica din UE in trimestrul III

Pe langa anuntul privitor la evolutia comertului cu amanuntul, Eurostat a mai prezentat joi si datele privitoare la evolutia economiei pentru fiecare tara membra UE in parte comparativ cu perioada similara din 2008. Astfel, economia Romaniei s-a comprimat in trimestrul al treilea din acest an cu 7,1% fata de acelasi trimestru din 2008, fiind a cincea scadere a PIB din Uniunea Europeana, in timp ce Polonia este singura tara UE care a inregistrat un avans al economiei in acelasi interval, de 1%.

Cele mai importante scaderi ale produsului intern brut din UE au fost inregistrate de Estonia, de 15,3%, Lituania, de 14,2%, Slovenia, de 8,5%, si Ungaria, de 8%.

In schimb, economiile Greciei, Frantei si Portugalia au scazut cel mai putin, cu 1,6%, respectiv cate 2,4%. Produsul intern brut al Bulgariei s-a comprimat in trimestrul III cu 5,8% fata de acelasi trimestru din 2008.

Pe ansamblul blocului comunitar, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%, mai arata Eurostat.

Fata de trimestrul anterior, Romania a avut in trimestrul al treilea o scadere a economiei de 0,7%, nereusind sa iasa din recesiune, la fel ca alte sase tari din UE (Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Ungaria si Marea Britanie).

Cu toate acestea lucrurile par sa se indrepte, deoarece la un an in care firmele au uitat de recrutare, primele domenii care revin la viata sunt agricultura, energia si, surprinzator, sectorul bancar, iar romanii sunt tot mai oprimisiti. Jumatate dintre romani vad o revenire a pietei muncii dupa alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.