Tarile din UE au decis luni sa mentina pentru o perioada temporara de noua luni accesul Statele Unite ale Americii la datele bancare ale cetatenilor europeni, dupa ce a depasit rezervele Germaniei si Austriei. Astfel, SUA va avea timp de trei sferturi de ani acces nelimitat la informatiile bancare ale cetatenilor Uniunii Europene, in incercare de a limba impotriva finantarii terorismului.

Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, reprezentantii Austriei si Germaniei nu si-au exercita initial dreptul de veto in cadrul proiectului de acord propus cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de interne din cadrul Uniunii Europene. Insa, pana la urma, s-a ajuns la un consens, informeaza NewsIn citand AFP.

Acordul vizeaza accesul SUA la organismul interbancar Swift, societate privata de langa Bruxelles, care trateaza fluxurile financiare apartinand unui numar de aproape 8.000 de banci. Reteaua va transfera in curand toate bancile de date din Europa la Amsterdam, unde se afla centrul operational global. Serverul din Statele Unite nu va mai contine decat datele americane.

Decizia era foarte asteptata de autoritatile americane, care se temeau ca altfel vor aparea consecinte nefaste asupra luptei impotriva finantarii terorismului mondial.

De aici necesitatea semnarii unui acord tranzitoriu intre Washington si UE, pentru a mentine accesul la date, si nevoia unui compromis, cu criterii stricte privind protectia datelor personale. Pentru a continua sa aiba acces la datele despre europeni, Washingtonul avea nevoie de aprobarea UE.

Acordul a fost dificil de negociat din cauza ingrijorarilor mai multor state europene si ale PE pe tema protejarii datelor personale. Pentru a inlatura rezervele, aria datelor bancare la care vor avea acces SUA a fost redusa. Cu toate acestea, Germania vrea sa limiteze durata acordului temporar de la un an la sase luni, asa cum se propunea in textul initial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.