Fondul Monetar International (FMI) a reamintit ca este necesara o "curatare" a bilanturilor bancilor din Europa, la doua zile dupa ce ministrii de finante din UE sustineau ca bancile sunt suficient capitalizate.
"Este momentul ca bancile sa fie curatate", a spus directorul departamentului pentru Europa din FMI, Marek Belka (foto), citat de NewsIn.

"Ne trebuie o abordare mai hotarata pentru a ataca riscurile pentru bilanturi cu care se confrunta bancile si pentru a lua masurile de recapitalizare sau pentru a restructura institutiile viabile si a le elimina pe celelalte", a adaugat el, potrivit Wall-street.

Ministrii de finante din UE, care s-au intalnit la Goteborg (Suedia), au afirmat ca marile banci erau suficient capitalizate pentru a face fata unei agravari a crizei economice.

Concluziile prezentate la Goteborg se bazeaza pe testele de stres coordonate, realizate la 22 de grupuri bancare multinationale care detin circa 60% din activele bancare din Europa.

Testele de stres sunt considerate "foarte utile" de Marek Belka, care a explicat ca acestea sustin unele ingrijorari ale FMI legate de masurile politice cu efecte asupra sectorului bancar european.

Directorul departamentului pentru Europa din FMI spera ca realizarea testelor si publicarea unor rezultate ale acestora va ajuta la refacerea increderii in banci, dar a subliniat ca, mai departe, este nevoie ca autoritatile nationale din Europa sa faca efortu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.