Trei dintre cele mai importante economii din nordul Europei s-au comprimat dramatic in trimestrul patru al anului trecut, Finlanda si Danemarca intrand in recesiune.

Economia Suedei s-a redus anual cu 4,9%, pentru al doilea trimestru consecutiv, in ultimele trei luni din 2008, in contextul in care cererea pentru bunurile de export a scazut din cauza incetinirii cresterii economice globale, relateaza Bloomberg.

Produsul intrn burt (PIB) a scazut cu o rata anuala de 4,9%, ajustata la numarul zilelor lucratoare, dupa ce datele revizuite au relevat o comprimare a acestuia cu 0,1% in intervalul anterior, potrivit statisticilor oficiale. Economistii chestionati de Bloomberg estimasera o comprimare a PIB-ului cu 2,1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fata de trimestrul anterior, PIB-ul s-a comprimat cu o rata ajustata sezonier de 2,4%, marcand al treilea trimestru consecutiv de scadere a productiei.

"Economia a fost afectata sever de recesiunea globala", a declarat un economist, inainte ca raportul sa fie publicat. "Datele privind cresterea economica din al patrulea trimestru se vor dovedi a fi printre cele mai slabe dintre cele ale statelor industrializate, iar cresterea din 2009 va fi, cel mai probabil, negativa, de 2,7%, pana la cel mai mic nivel din 1940", a mai spus acesta.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.