Asteptat sa aiba loc in viitorul foarte apropiat, finalul crizei pe Wall Street nu va insemna nici pe departe sfarsitul crizei economice. Desi sunt indiscutabil legate una de cealalta, economia reala si piata de capital nu au cicluri identice. In ultimul secol, aproape toate crizele economice au fost precedate de o criza a pietelor de capital. In consecinta, piata de capital si-a revenit de cele mai multe ori cu mult inaintea economiei. In consecinta, acest comentariu are ca obiect in mod exclusiv criza pe spatiul pietelor financiare.

Conform definitiei americane a cuvantului “crisis”, criza reprezinta un punct de inflexiune in care un set de principii care a stat la baza evenimentelor din trecut este schimbat cu un set de principii nou, ce va influenta cursul evenimentelor viitoare. Astfel, privind in urma, criza nu va mai reprezenta decat o punte de legatura intre doua ere complet diferite pe Wall Street. Odata cu sfarsitul crizei vom asista la instaurarea unei noi ordini in lumea mondiala a finantelor, o ordine care va avea repercursiuni in colturile cele mai indepartate ale lumii.

In cele ce urmeaza voi discuta:

* Care sunt motivele ce fac ca sfarsitul crizei sa fie atat de aproape

* Care sunt caracteristicile erei ce apune pe Wall Street

* In zilele urmatoare voi reveni cu un comentariu pe marginea “Raportului Volcker”, un raport care enumereaza principiile cheie ce vor sta la baza noii ordinii a finantelor lumii.

* Cele patru motive ce fac ca sfarsitul crizei sa fie atat de aproape

In primul rand, nici o criza nu poate dura la nesfarsit. Pe masura ce aceasta evolueaza, regulile vechi sunt abolite si reguli noi sunt implementate. Cand importanta regulilor noi incepe sa depaseasca relevanta celor vechi putem spune ca o noua era se naste, iar criza ia sfarsit. Incepand din martie 2008, o serie intreaga de principii de functionare ale pietelor de capital s-au schimbat. Astazi, noile principii, desi nu sunt in intregime clarificate, au o influenta mai mare asupra pietei decat vechile principii. Mai este nevoie de o oarecare clarificare a acestora pentru a asista la instaurarea noii ordini. In acel moment, criza va lua sfarsit.

In al doilea rand, raporturile de putere pe Wall Street s-au schimbat. Companii care in urma cu un an erau inca cele mai puternice companii financiare din lume, astazi fie sunt desfiintate, fie si-au schimbat structura juridica, fie supravietuiesc cu perfuzii financiare din partea guvernului. Pentru cele ramase in viata si care acum un aveau ca prim obiectiv profitul, principal obiectiv in acest moment este supravietuirea. In scurt timp vom stii in mare parte companiile financiare care au supravietuit crizei si urmeaza sa se adapteze la noile principii. In acel moment, criza va lua sfarsit.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.