Un reprezentant al Gazprom Export era asteptat, marti, la statia Isaccea 2 din Tulcea, in timp ce pe malul celalalt al Dunarii, la Orlovka (Ucraina), trebuia sa soseasca o delegatie formata din reprezentanti ai companiilor europene consumatoare de gaz rusesc, pentru a masura tranzitul.

Doru Dumitru Gherghe, directorul Exploatare Teritoriala Constanta din cadrul Transgaz Medias, a declarat, marti, corespondentului NewsIn, ca in dreptul orasului tulcean Isaccea, pe ambele maluri ale Dunarii, erau asteptati marti reprezentanti ai Gazprom Export si observatori europeni, care sa monitorizeze fluxul de gaz rusesc catre Romania.

"La Isaccea trebuie sa vina un observator de la Gazprom Export, iar la Orlovka (oras ucrainean situat pe malul stang al Dunarii, n.r.) o delegatie formata din reprezentanti ai firmelor europene care cumpara gaz rusesc, precum Bulgaria", a declarat, marti, Doru Dumitru Gherghe.

Potrivit aceleiasi surse, echipele de observatori de la granita Ucrainei cu Romania, care au corespondenti si la granita Ucrainei cu Rusia, au rolul de a verifica daca volumul de gaz rusesc ce tranziteaza Ucraina se mentine constant pe teritoriul acestei tari. "Observatorii masoara cantitatea de gaze la intrarea in sistem si trebuie sa regaseasca aceeasi cantitate la iesire", a precizat directorul Exploatare Teritoriala Tranzit Constanta.

Pana la ora difuzarii acestei stiri, insa, reprezentantul Gazprom Export asteptat la Isaccea nu a sosit. "A venit cum a venit si gazul", a declarat, marti, seful statiei Isaccea 2, Dana Popescu. Absenta oficialului Gazprom Export ar putea fi explicata prin faptul ca, deocamdata, nici el si nici observatorii europeni asteptati la Orlovka nu au ce masura. Kievul a recunoscut, marti, ca blocheaza gazul rusesc pentru Europa, invocand "conditiile de tranzit inacceptabile" impuse de Gazprom.

Doru Dumitru Gherghe, directorul Exploatare Teritoriala Constata, a afirmat ca, in aceste conditii, nu se stie cand va sosi gazul rusesc in Romania, desi Gazprom a deschis vanele la granita cu Ucraina marti, la ora 10.00. Potrivit lui Gheorghe, daca Ucraina nu ar fi blocat tranzitul, gazul rusesc trebuia sa ajunga la granita de est a Romaniei in cel mult 40 de ore de la reluarea livrarilor.

Gazprom a oprit livrarile de gaz catre Romania prin statia Isaccea 2 in urma cu o saptamana, pe 6 ianuarie. A doua zi, pe 7 ianuarie, furnizarea de gaze catre tara noastra a fost sistata complet dupa ce Rusia a oprit livrarile si prin statia Mediesul Aurit din Satu Mare. In consecinta, termocentralele au trecut imediat pe combustibi alternativi, pacura sau carbune, astfel incat consumatorii casnici sa nu fie afectati.

De asemenea, companii precum Mechel Targoviste si Azomures au fost nevoite sa amane reluarea activitatii din cauza crizei gazelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.