Kievul spera ca Europa va participa la negocierile sale cu Moscova pentru a se ajunge la acorduri asupra livrarilor de gaz rusesc Ucrainei, a declarat marti ministrul pentru energie, Iuri Prodan, relateaza AFP

"Comunitatea europeana este interesata si va participa la negocierile noastre cu Rusia", a spus el, in cursul dezbaterilor parlamentare consacrate crizei gazului. "Speram ca nu vom ramane singuri in fata Rusiei", a subliniat ministrul.

Moscova si Kiev nu au reusit inca sa ajunga la un compromis privitor la pretul gazelor pentru Ucraina pe 2009, in conditiile in care Rusia cere 470 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 179,5 dolari in 2008.

Ucraina, care pana anul trecut a beneficiat de un pret preferential, a refuzat la 31 decembrie o propunere de 250 dolari pe mia de metri cubi, iar Rusia a taiat livrarile de gaz catre ucraineni a doua zi, ceea ce a afectat grav clientii europeni.

Miercuri, Rusia a suspendat tranzitul gazului rusesc spre Europa prin Ucraina, pe care a acuzat-o ca sustrage din acest gaz destinat europenilor. Tranzitul a fost reluat marti dimineata.

In plus, Gazprom cere companiei ucrainene Naftogaz rambursarea unei datorii de 600 de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.