Presedintele american George W. Bush i-a anuntat luni pe membrii Congresului ca Trezoreria intentioneaza sa acceseze ultima transa, de 350 miliarde dolari, din cadrul planului de salvare a sistemului financiar, de 700 miliarde dolari, relateaza Reuters.

Bush a actionat in numele presedintelui ales, Barack Obama, ce urmeaza sa preia mandatul pe 20 ianuarie. Congresul a aprobat programul de salvare la inceputul lunii octombrie, insa a permis accesul la numai jumatate din fonduri. In urma acestei notificari, legislativul are la dispozitie 15 zile pentru a bloca accesul la fonduri, informeaza NewsIn.

Trezoreria a anuntat luni ca a cheltuit deja 265,3 miliarde dolari din acest fond si ca si-a luat alte angajamente ce ar necesita in total 354,4 miliarde dolari.

In cele ce urmeaza este prezentata o lista a cheltuielilor si angajamentelor realizate de Trezoreria americana, din fondurile ce ii sunt disponibile.

- 250 miliarde dolari au fost destinati cumpararii de actiuni preferentiale si de garantii in cadrul bancilor.
Intr-un raport al tranzactiilor efectuate pana la data de 2 ianuarie, Trezoreria a precizat ca a achizitionat actiuni in valoare totala de 177,5 miliarde dolari, in aceasta etapa a programului. Un raport cu privire la pozitia de lichiditate a Trezoreriei, publicat luni, arata ca au fost investiti alti 14,8 miliarde dolari. In plus, un sprijin de 10 miliarde dolari a fost aprobat pentru Merrill Lynch, insa ajutorul a fost amanat in asteptarea fuziunii cu Bank of America.

- 40 miliarde dolari au fost investiti in cadrul asiguratorului American International Group.

- 20 miliarde dolari au fost investiti in Citigroup

- 19,4 miliarde dolari au fost acordati pentru sprijinirea industriei auto americane.

Suma include un imprumut de 10,4 miliarde dolari pentru General Motors Corp, din care 1 miliard a fost acordat pentru ca General Motors sa isi ajute asociatul financiar GMAC sa se reorganizeze ca un holding bancar, un imprumut de 4 miliarde dolari pentru Chrysler LLC si o investitie directa de 5 miliarde dolari in GMAC.

General Motors ar putea solicita un nou imprumut de 4 miliarde dolari in luna martie, insa suma ar urma sa provina din transa finala, de 350 miliarde dolari, a fondului de salvare.

- 5 miliarde dolari au fost promisi pentru a acoperi posibilele pierderi in cadrul unui portofoliu de active ipotecare al Citigroup.

- 20 miliarde dolari au fost promisi pentru a acoperi posibilele pierderi in cadrul unui program derulat de Federal Reserve, menit sa imbunatateasca accesul consumatorilor la credite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.