Slovacia se pregateste sa devina, din 1 ianuarie 2009, prima tara din fostul bloc sovietic din Europa de Est care intra in Zona euro, ce va numara 16 tari cu 323 de milioane de locuitori, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Toata Europa ne felicita pentru ca am ales cea mai buna data posibila pentru a adera la Zona euro", a declarat premierul social-democrat slovac Robert Fico sambata, postului public de radio SRo. La 1 ianuarie se vor implini zece ani de la lansarea oficiala a monedei europene.

Devenita membra UE in 2004, Slovacia va fi a patra dintre noile statele membre ale Uniunii extinse care adopta moneda euro. Slovenia, fosta republica iugoslava, a fost prima tara fost-comunista care a aderat la Zona euro, in 2007. Cipru si Malta au facut acelasi lucru in 1 ianuarie 2008.

"In aceasta perioada nefericita de criza financiara si economica, avem sansa imensa ca anul in care impactul crizei ar trebui sa fie mai grav sa coincida cu introducerea euro", a apreciat sambata Fico.

Slovacii vor putea scoate primele bancnote in euro din bancomate la 1 ianuarie, in jurul orei 1.00 GMT. Timp de doua saptamani, platile se vor face in euro sau coroane, iar restul se va da in euro, la rata de schimb de 1 euro pentru 30,126 coroane. Folosita de la dezmembrarea amiabila a fostei Cehoslovacii la 1 ianuarie 1993, coroana slovaca va fi retrasa din circulatie incepand din 16 ianuarie 2009. Preturile vor fi afisate si in coroane si in euro pana la sfarsitul anului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.