Exporturile vor beneficia de pe urma deprecierii lirei sterline, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a compensa scaderea cererii pe piata internationala. Consumul la nivel national va continua sa scada, mai ales din cauza cresterii ratei somajului.

Potrivit statisticilor nationale, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a stagnat in al doilea trimestru si a scazut cu 0,5% in al cel de-al treilea, marcand prima scadere din ultimii 16 ani.

Guvernul britanic, ce a anuntat luna trecuta un plan de 20 miliarde lire sterline pentru a sprijini consumul si investitiile, estimeaza o comprimare a PIB-ului intre 0,75% si 1,25%. Totusi, unii experti estimeaza o scadere a acestuia cu pana la 2,5%.

"Situatia ar putea fi mai dura", a spus un economist din cadrul CEBR. "In ciuda declaratiilor guvernamentale oficiale potrivit carora bancile ar trebui sa plateasca mai mult, este clar ca prinicipala grija a multor institutii bancare este imbunatatirea conturilor, in timp ce institutiile recapitalizate de guvern vor trebui sa ramburseze banii", a declarat acesta pentru cotidianul Daily Telegraph, citat de NewsIn.