Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiei Fortei de Munca din SUA (the National Association of State Workforce Agencies), 30 de state vor ajunge in cateva luni la fundul sacului destinat platii ajutorului de somaj, Indiana si Michigan epuizandu-si deja toate resursele financiare.

Banii pentru plata somajului provin din taxele platite de angajatori, acestea variand de la stat la stat. Pentru a se proteja de perioadele de criza, unele state constituiau fonduri de investitii pentru a putea plati somajul garantat de statul federal. In acest moment, fondul de investitii al statului Indiana a intrat in insolventa, cu toate ca s-a imprumutat de la Washington DC de doua ori in ultima luna. Previziunile pentru 2009 nu sunt imbucuratoare – Indiana se asteapta sa primeasca un imprumut de 330 milioane de dolari.

Statul Michigan, care s-a imprumutat de-a lungul timpului de la guvern de aproape 509 milioane de dolari, nu isi poate plati datoria si nici nu mai poate acorda beneficiile de pe urma disponibilizarilor. In luna ianuarie a anului 2009, rata somajului va atinge 9%, obligand statul sa aplice unor angajatori “taxa de solventa”.