Fluxurile de capital catre Europa emergenta ar putea sa se opreasca brusc, daca bancile straine care domina regiunea incep sa aiba probleme de refinantare, potrivit unui studiu publicat de banca centrala a Austriei, relateaza Reuters.

In conditiile in care un numar relativ restrans de grupuri bancare din Europa de Vest - inclusiv trei austriace - detin cele mai multe banci din tarile europene emergente, exista riscul sa se produca un "efect de domino" ce ar putea permite perpetuarea unei crize dintr-o tara in alta, estimeaza bancherii centrali austrieci.

Bancile din regiune au capital solid si modele profitabile de afaceri, deci in prezent nu se manifesta semne ale unei crize iminente.

"Cum vor evolua fluxurile de capital catre Europa emergenta depinde de puterea financiara a bancilor-mama si a altor subsidiare din cadrul aceluiasi grup, ca si de disponibilitatea bancilor-mama de a finanta subsidiarele", estimeaza autorii studiului, publicat in cadrul raportului pentru stabilitate financiara al bancii centrale a Austriei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.