Bernard Madoff, un om cu putere pe Wall Street de zeci de ani, a fost arestat saptamana trecuta si acuzat pentru o frauda de 50 miliarde dolari, ceea ce ar putea fi cel mai sever caz de frauda din istoria Wall Street-ului. Bancile afectate sunt tot mai multe pe zi ce trece.

Madoff, care conducea un fond de hedging, le-a declarat angajatilor in cursul saptamanii trecute ca afacerea sa de consultanta in investitii a fost operatiune frauduloasa cunoscuta sub numele de "schema Ponzi", informeaza Bloomberg. In prima saptamana a acestei luni, Madoff a spus angajatilor seniori ca anumiti clienti ai fondului doresc sa-si rascumpere activele si cereau 7 miliarde de dolari, firma ducand lipsa de lichiditati.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Potrivit Financial Times, in ultimii 90 de ani au existat mai multe organizatii dezvoltate dupa schema Ponzi, printre care si Caritas, un joc de tip piramidal care a functionat in Romania la inceputul anilor '90.

Pe langa Cazul din 1920 al lui Charles Ponzi si Caritas-ul autohton, Financial Times mai scrie si despre alte trei jocuri de tip piramidal: organizatia detinuta de Towers Financial si Steven Hoffenberg care a provocat in 1993 pierderi de 460 milioane de dolari, schema lansata in 1996 in SUA de Grupul Bennet Funding, cu pierderi estimate la 700 milioane de dolari si mai multe organizatii piramidale din Albania anilor 96-97, cu pierderi de 1,2 miliarde de dolari.

Investitorii fac eforturi sa evalueze pierderile cauzate de o posibila frauda estimata la 50 miliarde dolari, comisa de Bernard Madoff, dupa arestarea de saptamana trecuta a prestigiosului trader de pe Wall Street.

Procurorii si autoritatile de reglementare l-au acuzat pe fostul presedinte al bursei Nasdaq in anii '90, acum in varsta de 70 de ani, ca a regizat o frauda de proportii uriase prin intermediul companiei sale de consultanta in investitii, care a administrat cel putin un fond de protectie impotriva riscurilor, potrivit Wall-Street.


Cele mai mari banci din Spania si Franta, Santander si BNP Paribas, si banca particulara elvetiana Reichmuth & Co sunt cele mai recente institutii ce s-ar putea confrunta cu pierderi in urma investitiilor facute cu Madoff, ce a fost arestat joi la New York pentru frauda.

Santander a estimat expunerea clientilor la peste 2,33 miliarde euro (3,09 miliarde dolari), BNP Paribas a anuntat ca ar putea inregistra o posibila pierdere de 350 milioane euro si banca elvetiana Reichmuth &Co a estimat ca risca sa piarda aproximativ 385 milioane franci elvetieni (325 milioane dolari).


"UniCredit anunta ca are o expunere de aproximativ 75 milioane euro", arata un comunicat al bancii. "In ceea ce priveste divizia de gestionare a activelor Pioneer Investments, UniCredit confirma ca unele fonduri ce apartin unitatii de investitii alternative au fost expuse indirect la fondul Madoff", mai arata comunicatul, conform NewsIn.


"Luand cunostinta de frauda intervenita in cadrul fondului de investitii Madoff Investment Securities, Societe Generale anunta ca are o expunere neglijabila, de mai putin de 10 milioane euro", arata un comunicat al bancii. SocGen este prezenta in Romania prin BRD - Groupe Societe Generale. Aceasta este a doua banca din Romania, cu active care depasesc 12 miliarde euro.

Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.