Australia isi va reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 5% pana in 2020, pentru a combate schimbarile climatice, a anuntat astazi premierul Kevin Rudd, citat de AFP

La exact un an de la sosirea la putere, seful guvernului laburist a anuntat obiective concrete ale politicii sale de reducere a poluarii, care a fost una dintre temele principale ale campaniei sale electorale.

Kevin Rudd a declarat ca Australia, fiind continentul cel mai secetos si cel mai uscat din lume, nu poate ramane in afara eforturilor globale pentru combaterea incalzirii climatice.

"Pana la sfarsitul anului 2020, vom reduce poluarea cu dioxid de carbon cu 5-15% fata de nivelul din 2000", a declarat acesta la Canberra, la National Press Club, asigurand ca: "O reducere de 5% este angajamentul nostru minim si neconditionat, indiferent care ar fi actiunile altor tari de pe planeta" .

"O reducere de 15% fata de nivelul din 2000 va fi obiectivul nostru, daca va exista un acord global al tuturor marilor puteri economice de a reduce substantial emisiile de CO2 si angajamente comparabile cu acelea ale Australiei", a continuat seful guvernului australian.

El a subliniat importanta acestor decizii, in masura in care Australia ar fi urmat sa isi sporeasca emisiile cu 20% intre 2000 si 2020.

Primul act oficial al lui Kevin Rudd, dupa preluarea functiei de premier, la sfarsitul anului trecut, fusese ratificarea Protocolului de la Kyoto, acord international in cadrul Natiunilor Unite pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Pe de alta parte, duminica, Rudd ceruse o "revolutie solara" in tara sa si anuntase investitii de 500 milioane dolari australieni (329 milioane dolari) pentru promovarea energiei regenerabile, in incercarea de a stimula economia.

"Planul avantajeza piata muncii. De asemenea, este un plan bun impotriva incalzirii globale. Este vremea pentru Australia sa inceapa o revolutie solara, o revolutie a energiei regenerabile, iar aceasta trebuie finantata", a spus Rudd.

Anunturile Australiei intervin dupa ce liderii UE au aprobat un plan de combatere a incalzirii climatice ce prevede reducerea emisiilor globale ale tarilor membre cu 20% pana in 2020 si investitii pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

De asemenea, viitorul presedinte american Barack Obama, care isi va prelua functia in 20 ianuarie, a pledat in timpul campaniei pentru obiective asemanatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.