La casele de schimb din Marea Britanie, o lira sterlina s-a cumparat cu 0,91 euro.
Analistii din Marea Britanie considera ca s-a ajuns la un prag psihologic si ca actuala stare a lucrurilor lasa loc doar la intrebarea „cand se va adopta euro“, nu „daca se va adopta euro“. Conform cotidianului „The Guardian“, Trezoreria a refuzat sa comenteze deprecierea lirei sterline si s-a spus doar ca in viitorul apropiat nu se intentioneaza introducerea euro. Cursul oficial este de 1,11 euro pentru o lira sterlina, oricum mult sub cea mai inalta valoare inregistrata in luna mai a anului 2000, cand pentru o lira sterlina se plateau 1,746 euro. Lira sterlina a scazut cu 17% in raport cu euro in acest an, in conditiile in care banca Angliei a redus dobanda de la un maxim de 5,75 la 2%.

In zona euro, dobanzile au ramas mai mari de 2,5%. Dincolo de cursul oficial ramane insa situatia de la casele de schimb, unde, dupa achitarea comisioanelor, s-a ajuns la o valoare de 0,91 euro pentru o lira. Economistii si opozantii politici ai premierului Gordon Brown spun ca aceasta valoare demonstreaza scaderea increderii in economia britanica pe piata valutara mondiala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.