Islanda este pregatita sa ia in considerare o varietate de optiuni pentru a rezolva problemele privind moneda nationala, inclusiv trecerea la euro fara aderarea la Uniunea Europeana, a spus premierul islandez Geir Haarde, citat de Reuters

Oficialul a spus ca sistemul bancar al tarii a fost ravasit de criza financiara globala, iar evolutia coroanei islandeze nu a facut decat sa arate problemele ce apar atunci cand administrezi o moneda nationala, in cadrul unei economii mici si deschise, scrie NewsIn.

“Oamenii analizeaza posibilitatea unei ‘dolarizari’ sau a adoptarii unilaterale a monedei unice, ceea ce ar ridica multe semne de intrebare in Uniunea Europeana, iar o a treia posibilitate ar fi formarea unui consiliu monetar”, a declarat Haarde pentru Reuters.

Banca Centrala Europeana a aratat in mod clar, in repetate randuri, ca se opune oricaror incercari de trecere la euro, fara urmarea procesului normal de adoptare a monedei unice, ce presupune intrarea in UE.

Declaratiile premierului vin in contextul in care criticile la adresa guvernului s-au accentuat. Astfel, 5.000 de persoane, sau 1,5% din populatia tarii, au manifestat sambata la Reykjavik impotriva guvernului si conducerii bancii centrale, in contextul in care Islanda se confrunta cu o grava criza economica.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.