Romania si Bulgaria, cele mai sarace si slab guvernate noi membre ale Uniunii Europene, prezinta cele mai mari riscuri economice din Europa de Est, in contextul in care economiile din aceasta zona se confrunta cu probleme, scrie The Economist.
Romania si Bulgaria prezinta cele mai mari riscuri economice din Europa de Est Romania are in prezent un deficit de cont curent de 14% din produsul intern brut (PIB), un curs valutar liber ce ii confera o mai mare flexibilitate si este mai putin dependenta decat Bulgaria fata de exporturile catre zona euro.

Chiar si asa, Romania s-ar putea confrunta cu o aterizare fortata, subliniaza The Economist. Oriens, o banca din Ungaria specializata pe regiunea Balcanilor, estimeaza pentru Romania o crestere economica de 0,9%, in 2009, arata NewsIn.

Analistii Oriens sustin ca sistemul bancar romanesc este mai putin profitabil decat cel din Bulgaria, si, desi este detinut in cea mai mare parte de grupuri straine, este mai vulnerabil.

Dobanzile la imprumuturile de pe piata interbancara romaneasca aproape s-au dublat in acest an, la 15%, remarca The Economist, care adauga ca rezervele valutare acopera mai putine luni de importuri si ca Fondul Monetar International (FMI) ar fi calculat ca leul este supraevaluat cu 19%.

In urma cheltuielilor populiste dinaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, deficitul bugetar s-ar putea adanci la 3,9% din PIB pana la sfarsitul anului. Cifra nu este mare, potrivit unor anumite standarde, insa i-ar putea ingrijora pe finantatorii externi.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.