Presedintia ucraineana a anuntat marti ca pretul gazului livrat Ucrainei de catre compania rusa Gazprom ar trebui sa scada in 2009 sub 100 de dolari pentru mia de metri cubi, fata de tariful actual de 179,5 dolari, invocand puternica scaderea a pretului petrolului pe piata modiala, relateaza NewsIn.

"Pretul anual mediu ar trebui sa ramana sub 100 de dolari pentru mia de metri cubi", din cauza indexarii pretului gazelor naturale la pretul petrolului, a declarat presedintia intr-un comunicat.

In sprijinul acestei idei, Ucraina evoca scaderea pretului petrolului, care a ajuns in noiembrie la 50 de dolari, fata de aproape 147 de dolari in luna iulie. In plus, oficialii ucraineni mentioneaza acordul ucraineano-rus, care prevede, potrivit Kievului, trecerea treptata, in decurs de trei ani, la tariful pietei pentru gazul livrat Ucrainei.

Ideea risca insa sa fie gresit interpretata de Moscova, care a anuntat recent o eventuala crestere a pretului gazului pentru Ucraina pana la 400 de dolari pentru mia de metri cubi, in 2009.

Declaratiile presedintiei intervin in contextul in care au avut loc marti, la Moscova, negocieri intre companiile de gaze ucraineana Naftogaz si rusa Gazprom. Grupul rus ameninta ca va sista livrarea de gaz catre
Ucraina incepand cu 1 ianuarie 2009, daca ucrainenii nu isi vor achita datoriile.

Cele doua companii au anuntat marti ca au ajuns la un acord privind rambursarea partiala a datoriei si ca vor lansa imediat negocieri in legatura cu termenii unui nou contract de livrare de gaze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.