Intr-un raport consultativ, adoptat gratie sustinerii a doua dintre cele mai importante grupuri politice din PE, socialistii si conservatorii, eurodeputatii pledeaza pentru ca permisul de munca destinat imigrantilor calificati din tarile terte sa fie acordat pentru locuri de munca mai bine platite decat preconizasera cele 27 de state membre UE.

Membrii PE doresc de asemenea ca ministrii de interne ai statelor membre, care urmeaza sa adopte aceasta legislatie saptamana viitoare, sa creasca salariul minim pe care trebuie sa il obtina candidatii la "cartea albastra", la de 1,7 ori salariul brut mediu din tara unde a fost depusa cererea.

Acest prag, care ar corespunde in Franta unul salariu brut lunar de 4.300 de euro, dar numai unui salariu brut de 370 de euro in Bulgaria, este mai mare decat cel asupra caruia au convenit ambasadorii Celor 27 la sfarsitul lunii octombrie - de 1,5 ori salariul brut mediu din tara unde a fost depusa cererea (3.850 euro in Franta, 325 euro in Bulgaria).

Reprezentantii statelor membre au prevazut si derogari suplimentare pentru sectoarele unde nu exista suficienta mana de lucru, a anuntat, in numele presedintiei franceze a UE, secretarul de stat pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet.

Parlamentul European a aprobat proiectul in pofida opozitiei eurodeputatilor de extrema-stanga, a Verzilor si a liberalilor, care au denuntat fie un green card cu rabat, fie o viziune restrictiva si discriminatorie asupra imigratiei legale.