Banca Mondiala a revizuit in scadere previziunile de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) rus la 6% in 2008 , fata de 6,8% anterior, si la 3% in 2009, fata de 6,5% anterior.

Impactul crizei asupra economiei ruse va depinde de conjunctura mondiala, in special de pretul petrolului, si de raspunsul autoritatilor, dar piata bursiera rusa ar fi pierdut deja aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 84% din PIB, in perioada 19 mai - 7 noiembrie 2008, potrivit raportului.

Din aceasta suma, aproximativ 300 de miliarde de dolari ar apartine "rusilor bogati", afirma BM, referindu-se la oligarhii care controleaza incepand din anii '90 sectoare importante ale economiei tarii.
Izbucnita sub forma financiara, criza va lua dimensiuni din ce in ce mai "umane", afectand veniturile reale ale saracilor si ale clasei medii, subliniaza BM.

Banca Mondiala estima initial a scadere cu aproape o treime a proportiei persoanelor sarace in perioada 2007 - 2009. "Dar incetinirea probabila a cresterii economice, provocata de criza financiara in curs, va afecta repede acest proces", avertizeaza BM. Ceea ce implica faptul ca aproximativ 1,3 milioane de persoane vor iesi mai greu din saracie intre 2007 si 2009, fata de cum se estima anterior.

Potrivit raportului, autoritatile ruse ar putea diminua impactul crizei asupra populatiei foarte sarace, imbunatatind eficienta sistemului de acordare de ajutoare.