Numarul somerilor din Marea Britanie va creste la aproape 3 milioane in 2009, iar economia se va comprima cu aproximativ 2%, din cauza deteriorarii mediului de afaceri in ultimele doua luni, potrivit estimarilor publicate de Confederatia Industriei Britanice (CBI), relateaza NewsIn

CBI a revizuit in scadere estimarile anuntate in septembrie, preconizand ca recesiunea economica din al treilea trimestru al acestui an se va extinde si in 2009, iar numarul somerilor va creste aproape de 2,9 milioane. Datele precedente publicate de CBI estimau o crestere economica cu 0,3% in 2009.

"In mod cert, recesiunea usoara care speram ca va dura cateva luni se va adanci si prelungi", a estimat directorul adjunct al Confederatia Industriei Britanice, John Cridland.

Cu toate acestea, temperarea inflatiei ar permite noi scaderi ale dobanzii cheie. CBI estimeaza o temperarea a inflatiei la 1,7% pana la sfarsitul lui 2009, sub previziunea bancii centrale (Bank of England), de 2%. Astfel, dobanda cheie ar putea fi redusa la 1,5%.

"O consecinta negativa a deteriorarii medului economic va fi cresterea somajului, in special in sectoare care pana in prezent au fost ferite de efectele crizei", a mai spus Cridland.

Somajul din Marea Britanie s-a accentuat in perioada iulie-septembrie pana la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, in contextul recesiunii, dupa ce numarul persoanelor ramase fara loc de munca a crescut cu 140.000, la 1,82 milioane someri, potrivit cifrelor oficiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.