Rusia ramane un partener comercial dificil pentru Europa, in conditiile in care Moscova pare sa prefere sa lase problemele sa se acumuleze, in loc sa incerce sa le rezolve, considera negociatorii europeni, cu o zi inainte de summitul de la Nisa, transmite AFP, potrivit NewsIn.
"Acest lucru nu amelioreaza atmosfera generala", avertizeaza un negociator european.

In urma cu doi ani, in 2006, UE si Moscova au semnat un acord pentru eliminarea taxelor impuse curselor care survolau Siberia. Doi ani mai tarziu, insa, textul nu este inca pus in aplicare, desi ar permite companiilor europene sa economiseasca progresiv 250 de milioane de euro pe an.

Acordul de la Helsinki "a fost totusi sarbatorit cu bucurie", isi amintesc oficiali ai Comisiei Europene, cu atat mai mult cu cat relatiile UE-Rusia incepusera deja sa fie tensionate, dupa otravirea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko la Londra si dupa ce Polonia blocase lansarea negocierilor pentru un parteneriat strategic cu Moscova.

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, a anuntat miercuri ca Moscova va implementa acordul numai dupa ce va adera la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC - n.red.). Potrivit asteptarilor europenilor, procesul de aderare la OMC urma sa se incheie la sfarsitul anului 2008, insa conflictul ruso-georgian din luna august a amanat aceasta perspectiva. Cijov apeleaza astfel in fata europenilor exact la argumentul folosit de acestia in 2004, cand conditionau aderarea Rusiei la OMC printr-o solutie la acest dosar.

Un alt punct dificil pe lista "tot mai lunga" a problemelor comerciale denuntate de Bruxelles este cea a taxelor pentru export impuse asupra lemnului brut, pe care Rusia a inceput sa le creasca la sfarsitul anului 2007. Aceasta masura a antrenat pierderi importante de locuri de munca in Finlanda, mare utilizatoare de materii prime ruse pentru fabricarea pastei de hartie, si in tarile baltice, dependente de coniferele ruse pentru constructii.

Acest subiect este strans legat de aderarea Rusiei la OMC. Cu o zi inainte de summitul de la Nisa, Moscova a anuntat miercuri ca va renunta, pentru moment, la o noua crestere a acestor taxe, prevazuta pentru 1 ianuarie 2009. Comisia Europeana a salutat aceasta decizie, care "da o nota pozitiva" summitului. Totusi, masura nu rezolva problema generala a acestor taxe si nu exclude cresterea lor mai tarziu anul viitor.

O alta problema o reprezinta interdictia importarii unor produse agricole europene, in baza normelor fitosanitare ruse. UE vede, insa, in acest pretext un protectionism deghizat. Potrivit negociatorului european, masurile dovedesc ca "ratiunea economica nu exista" in Rusia si ca "interesele personale joaca in continuare un rol important" in luarea deciziilor.

In opinia ministrul georgian de externe, Eka Tkeselasvili, Rusia a devenit "imprevizibila". "In epoca sovietica, acordurile erau greu de obtinut, dar atunci cand erau semnate, erau respectate. Astazi, rusii pot semna un acord pe care apoi sa-l incalce", daca este in interesul lor, afirma Tkeselasvili.

De cealalta parte, negociatorul european are o opinie mai nuantata, considerand ca "nu totul este negru", in contextul in care "schimburile UE-Rusia sunt in plina dezvoltare".

Potrivit statisticilor europene, tranzactiile comerciale aproape s-au triplat ca valoare intre 2000 si 2007. In plus, acestea au crescut cu inca 25% in primul trimestru din 2008, ajungand de la 40 la 50 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.