Statele membre ale Uniunii Europene au abrogat miercuri standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe si legume ale caror norme reglementeaza dimensiunile si formele acestora, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene

Abrogarea acestor standarde se face pentru 26 de produse, printre care patlagele vinete, caise, fasolea, varza de Bruxelles, morcovi, conopida, cirese, dovlecei, castraveti, ciuperci de cultura si pepene verde.

Abrogarea vine dupa ce Comisia Europeana propusese renuntarea la aceste standarde.

"Acesta este inceputul unei noi ere pentru castravetii curbati si morcovii nodurosi (...) Iar in conditiile actuale de crestere a preturilor alimentelor si de dificultati economice, consumatorii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege dintr-o gama de produse cat mai larga cu putinta. Nu are sens sa aruncam produse perfect consumabile doar pentru ca nu au forma corecta", a declarat miercuri comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Totodata, se mentin standardele specifice de comercializare pentru zece produse care reprezinta 75% din valoarea comertului comunitar: mere, citrice, kiwi, laptuci, piersici si nectarine, pere, capsune, ardei grasi, struguri de masa si rosii.

Comisia urmeaza sa adopte formal modificarile, care, din motive practice, vor fi implementate de la 1 iulie 2009. "Statele membre pot scuti insa si aceste produse de la aplicarea standardelor, daca acestea sunt vandute in magazine cu o eticheta corespunzatoare. Practic, aceasta inseamna ca un mar care nu respecta standardele poate fi vandut totusi in magazine cu conditia sa fie etichetat cu mentiunea „produs destinat prelucrarii" sau cu o mentiune echivalenta", se arata in acelasi comunicat.

Potrivit aceluiasi comunicat, pentru prima data, statele membre pot autoriza magazinele sa vanda produse care nu respecta standardele, atat timp cat etichetarea lor permite deosebirea de categoriile „extra”, „I” si „II”.

Astfel, noile norme vor permite autoritatilor nationale sa autorizeze vanzarea tuturor fructelor si legumelor, indiferent de dimensiune si forma.

In timpul negocierilor de anul trecut cu privire la reforma organizarii comune a pietei fructelor si legumelor, Comisia s-a angajat sa reduca birocratia prin renuntarea la o serie de standarde de comercializare pentru fructe si legume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.