La scurt timp dupa ce Allianz, al doilea asigurator european, a anuntat pierderi de 2 miliarde euro, American International Group (AIG), candva cea mai mare companie de asigurari din lume, a afisat pierderi de 24,5 miliarde dolari pentru al treilea trimestru din 2008, relateaza Bloomberg.

Allianz, al doilea asigurator european, a afisat pierderi de 2 miliarde euro

De asemenea, AIG a obtinut o extindere a ajutorului guvernamental acordat de stat, acesta fiind evaluat acum la peste 150 miliarde dolari. Guvernul american va reduce creditul original de 85 miliarde dolari, acordat grupului in septembrie, la 60 miliarde dolari, va cumpara actiuni preferentiale in valoare de 40 miliarde dolari si va achizitiona valori mobiliare ipotecare detinute sau garantate de companie, in valoare de 52,5 miliarde dolari, potrivit Federal Reserve. Schimbarea structurii imprumutului ar putea oferi directorului executiv, Edward Liddy, mai mult timp pentru salvarea AIG, ce a avut nevoie de ajutor din partea Statelor Unite pentru a evita falimentul, in urma pierderilor legate de creditele ipotecare, arata NewsIn.

Planul original al lui Liddy, de a rambursa imprumutul initial prin vanzarea de unitati, nu a mai fost valabil, dupa ce scaderea din pietele financiare le-a redus valoarea si a determinat potentialii cumparatori sa se concentreze asupra propriilor bilanturi contabile.

"Este normal sa se renegocieze termenii acordului", a declarat Andrew Kligerman, analist in cadrul UBS. Daca ofera grupului AIG mai mult timp pentru a-si vinde unitatile, "guvernul are mai multe sanse de a-si recupera capitalul", a spus acesta.

Casa Alba, 'scandalizata' de excesele directorilor AIG

Dupa salvarea companiei de la faliment, purtatoarea de cuvant a presedintelui american George W. Bush s-a declarat "scandalizata" de informatiile potrivit carora liderii companiei de asigurari AIG si-au petrecut vacanta intr-un complex luxos.

"La mai putin de o saptamana dupa ce contribuabilii au salvat AIG, responsabilii societatii puteau fi vazuti band si mancand intr-unul dintre cele mai luxoase complexuri hoteliere ale tarii", a spus democratul Henry Waxman, in comisia pentru transparenta si reforma a guvernului din Camera Reprezentantilor.

In Romania, divizia de pensii private obligatorii (pilonul II) a grupului, AIG Fond de Pensii, este al patrulea jucator de pe piata, cu active totale nete de 28,32 miliarde lei si are 238.156 participanti, potrivit datelor CSSPP la 31 august. Pe segmentul de asigurari de viata, AIG Life Asigurari Romania a afisat prime brute subscrise de 140 milioane lei (38 milioane euro) pentru primul semestru, cu 51% mai mult decat in intervalul similar din 2007, si o dublare a profitului brut pana la 24 milioane lei (7 milioane euro), pe fondul cresterii fortei de vanzari. AIG Fond de Pensii SA, administratorul fondului de Pensii Administrat Privat AIG, are ca actionar principal AIG Life Asigurari Romania SA. AIG Life Asigurari Romania si Societatea de Asigurari AIG Romania au ca actionari semnificativi companii din cadrul grupului AIG.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.