Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, nu va participa la summitul tarilor industrializate si economiilor emergente G20, a anuntat vineri purtatoarea lui de cuvant, potrivit NewsIn

"Asa cum a spus chiar el, nu exista decat un singur presedinte pe rand", a declarat Stephanie Cutter, purtatoarea lui de cuvant, la incheierea primei conferinte de presa sustinuta de Obama de la castigarea alegerilor prezidentiale de marti.

Administratia americana in exercitiudeclarase anterior ca nu se asteapta ca presedintele ales sa fie prezent la summitul G20. Vorbind despre implicarea echipei lui Obama, purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Tony Fratto, a declarat ca nu stie daca va fi vreun membru al echipei noului presedinte in cladirea de la Washington in care se va organiza summitul G20, la 15 noiembrie. "Nu ma astept sa fie cineva dintre ei la acest summit", a adaugat el.

Tony Fratto a promis totusi o cooperare "stransa" intre administratia in exercitiu si consilierii lui Obama in materie de economie si afaceri internationale, teme ce vor fi dezbatute la acest summit. "Vom avea o foarte buna cooperare cu ei. Vrem sa stim ce gandesc si cum vad lucrurile", a precizat el.

Obama nu vrea sa lezeze autoritatea presedintelui in exercitiu, insa consilierii sai nu vor sa fie foarte mult asociati planului de salvare de 700 de miliarde de dolari stabilit de administratia in exercitiu, masura ce ramane destul de nepopulara, potrivit unor surse din anturajul presedintelui ales.
Liderii tarilor industrializate si ai economiilor emergente G20 se intalnesc la 15 noiembrie in Washington, pentru a gasi un raspuns la criza economica si pentru a contracara riscul tot mai mare de recesiune pe plan mondial. Acest summit se va organiza in conditiile in care presedintele George W. Bush este in functie, insa rezultatele il vor implica si pe presedintele ales marti.

La Casa Alba, Fratto a vorbit despre una dintre ingrijorari actualei administratii, intr-un moment dificil in care pietele bursiere sunt instabile. "Ultimul lucru de care pietele financiare au nevoie in acest moment este un semnal confuz si programe care ar putea fi schimbat peste putin timp", a spus el. Fratto a subliniat necesitatea de a nu "surprinde pietele" si de a le furniza "informatii previzibile".
Una dintre ingrijorarile aparute in urma alegerii lui Obama are legatura cu noul plan pentru stimularea economiei americane, dupa cel implementat deja la inceputul anului. Obama si-a exprimat vineri speranta ca Congresul sa adopte rapid un astfel de plan. Daca acest lucru nu se va intampla, el a anuntat ca "prima masura" pe care o va lua dupa ce va fi investit va fi sa implementeze un plan de relansare.

In pofida publicarii in aceeasi zi a unor statistici extrem de negative legate de somaj, Casa Alba si-a exprimat reticentele cu privire la un astfel de plan de relansare.

In opinia purtatorului de cuvant al Casei Albe, masurile luate deja de statul federal, incepand cu planul de salvare de 700 de miliarde de dolari, au "un efect multiplicator" pentru rezolvarea crizei imobiliare si a celei legate de credite.

Intr-un comunicat transmis dupa publicarea statisticilor legate de somaj pentru luna octombrie, Bush a declarat ca aceste masuri au dat "semnale incurajatoare in ultimele zile", insa, a avertizat el, "va fi nevoie de timp pentru ca ele sa produca un efect important asupra economiei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.