Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au alta solutie decat reducerea de comun acord a productiei si informarea clientilor asupra noului nivel, pentru stabilizarea pretului titeiului intre 70-90 dolari/baril, a declarat astazi presedintele OPEC, Chakib Khelil, informeaza NewsIn.

Khelil, care este si ministrul algerian al energiei si mineritului, a declarat la un post public de radio din Algeria, ca Arabia Saudita este tara cheie pentru succesul operatiunii, iar daca cel mai mare exportator mondial de petrol nu se grabeste sa adopte o astfel de masura, pretul titeiului ar putea fi afectat.

"Totul depinde de impactul deciziei Arabiei Saudite. Daca acesta intarzie reducerea productiei sau nu o reduce deloc, atunci bineinteles ca pretul va fi afectat", a mai adaugat acesta.

La reuniunea de la Viena din 24 octombrie, OPEC a hotarat sa reduca productia cu 1,5 milioane barili/zi - aproximativ 5% - de la 1 noiembrie, pentru a opri scaderea pretului petrolului, acesta fiind in prezent cu peste 50% sub nivelul record atins in iulie.

Traderii urmaresc cu atentie piata pentru a vedea daca decizia OPEC este respectata. Un semnal in aceasta directie ar fi informarea rafinariilor asiatice de catre furnizorii din zona Golfului Persic privind reducerea livrarilor.

Arabia Saudita informeaza de obicei clientii ce cantitate de titei va livra cu aproape o luna inainte.
Khelil a spus ca el crede ca toti membrii OPEC sunt multumiti cu noile volume mai mici, asupra carora au cazut de acord.

"Membrii nu au alta optiune daca doresc stabilizarea pretului intre 70-90 dolari/barili. Nu au alta optiune decat aceea de a aplica reducerea productiei", a adaugat Khelil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.