Gigantul energetic rus Gazprom detine fonduri suficiente pentru investitiile din 2008, fara a fi nevoita sa contracteze imprumuturi, a declarat vicepresedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, intr-un interviu acordat publicatiei italiene Il Messaggero, relateaza NewsIn.
"Nu suntem ingrijorati de pozitia noastra financiara. Nu este nicio problema pentru Gazprom sa ceara un imprumut", a spus Medvedev, in interviul publicat duminica.

"Insa daca va fi necesar, avem fonduri suficiente pentru a ne finanta proiectele fara niciun credit",
a adaugat el.

Gazprom va investi in acest an circa 28,95 miliarde dolari, iar in 2009 si-a programat investitii de 821,66 miliarde ruble (30,46 miliarde dolari).

Medvedev a precizat ca Gazprom se asteapta la "un profit record in 2008, in ciuda crizei financiare", desi pretul gazelor naturale va scadea, urmand tendinta de ieftinire a petrolului.

"Cu siguranta (gazele naturale se vor ieftini). In contractele pe termen lung, pretul gazelor este legat de un cos in care intra mai multe produse petroliere",
a mai spus Medvedev.

Directorul adjunct al Gazprom a precizat ca, dupa semnarea unui contract cu firma italiana de utilitati A2A prin care va vinde gaze naturale pentru clienti casnici, compania poarta negocieri cu alte firme de utilitati pentru incheierea unor contracte similare.

La inceputul acestei luni, Gazprom a creat o companie mixta cu A2A, prin care intra direct pe piata italiana de distributie de gaz, urmand sa livreze anual 900 milioane metri cubi de gaze naturale. In schimb, negocierile cu Sinergie Italiane, care reuneste companiile italiene de utilitati Enia si Ascopiave, au esuat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.