Gigantul Freddie Mac a platit in secret o firma de consultanta pentru a stopa legislatia care ar fi reglementat sistemul financiar ipotecar.

Gigantul ipotecar Freddie Mac a platit in secret o firma de consultanta, care apartinea republicanilor, cu 2 milioane de dolari, pentru a stopa legislatia care ar fi reglementat sistemul financiar ipotecar (Associated Press, 19 octombrie 2008).

Interventia a devenit un bumerang care a lovit dupa trei ani si compania sa sora, Fannie Mae. Guvernul a fost nevoit sa preia controlul asupra amandorura pentru a evita colapsul pietei ipotecare.

Republicanii i-au sprijinit, iar seful executiv al firmei de consultanta IDC, Doug Goodyear, a fost angajat de John McCain in campania sa electorala. Sa nu uitam insa ca fluxul banilor in politica cunoaste trasee alambicate: inainte de 2004, Fannie Mae si Freddie Mac au fost aprigi sustinatori ai democratilor.

Democratii s-au opus in bloc in 2005, dar fara sorti de izbanda. Ei au invocat intr-o scrisoare senatoriala riscurile la care raman expusi cetatenii, sistemul financiar si economia americana in ansamblu. Initiativa legislativa de reglementare a murit in Congresul al 109 - lea.

Cine nu se va mai simti bine pana la sfarsitul anului 2009?
Cei 20 de milioane de angajati care isi vor pierde locurile de munca - conform estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la efectele crizei financiare actuale (Reuters, 20 octombrie 2008). Sectoarele constructiilor, ipotecar, serviciile financiare si cel auto vor resimti cele mai puternice constrangeri. Organizatia Internationala a Muncii previzioneaza chiar un record al somajului global in anul 2009, de 210 milioane someri, adica de circa 10 ori populatia Romaniei.


Despre autor:

blog.fabricadebani.ro

Sursa: blog.fabricadebani.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.