Presedintele Basescu a anuntat astazi ca la Consiliul European s-a decis instituirea unui mecanism informal de alerta, prin care statul sau statele cu probleme economice sa anunte respectiva situatie autoritatilor europene competente, respectiv Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Consiliul, potrivit NewsIn.
"S-a stabilit ca va fi pus in practica un mecanism informal de alerta si schimb de informatii si de evaluarea situatiei, practic este vorba de crearea unei celule de criza, careia statele membre care ar intra in dificultate trebuie sa i se adreseze, informand despre dificultatile pe care le au in sistemul bancar atat presedintele bancii centrale europene, presedintele comisiei europene, presedintele in exercitiu al consiliului, dar si celelalte state membre", a explicat seful statului. Autoritatile nationale de supraveghere, adica sefii bancilor centrale, sunt invitate sa se intalneasca lunar pentru a face schimb de informatii, a adaugat el.

Basescu a mai spus ca statele membre au decis sa actioneze "coordonat si complet pentru functionarea sistemului financiar", ca si-au reconfirmat obiectivul de a mentine increderea in sistemul financiar si ca autoritatile din fiecare tara isi asuma responsabilitatea sa asigure lichiditati in sistemul financiar si bancar. In acest context, Basescu a explicat ca s-a decis ca Banca Europeana de Investitii sa acorde 30 miliarde euro pentru sprijinirea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si pentru infrastructura.

Un alt punct asupra carora s-a convenit, a mai informat presedintele, este instituirea unor mecanisme care sa urmareasca responsabilizarea conducatorilor institutiilor financiare. "CE solicita in mod ferm responsabilizarea tuturor actorilor financiari, in special din sistemul bancar", a mai spus presedintele, aratand ca autoritatile comunitare au stabilit modificarea normelor contabile pentru a fi reflectata mai corect valoarea institutiilor financiare.

Presedintele a dorit sa mentioneze ca liderii europeni au atras atentia asupra nevoii de a supraveghea inclusiv marile agentii de rating avand in vedere ca unele dintre acestea au acordat ratinguri ridicate unor banci care apoi au dat faliment, desi, a spus Basescu, aveau de la aceste agentii "o eticheta de rating foarte buna pusa pe frontispiciu". In aceste conditi, "pe buna dreptate, increderea companiilor de rating este pusa sub semnul intrebarii", a mai explicat Basescu, adaugand ca, din mari supraveghetori, agentiile de rating trebuie sa devina supravegheati in sistemul financiar. Nu in ultimul rand, Traian Basescu a mai informat ca membrii Consiliul nu au ezitat in documentul final al lucrarilor sa faca referire la remuneratia conducatorilor de intreprinderi, care ar trebuie sa reflecte performanta reala a interprinderilor pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Masurile pe care UE si le propune ii depasesc granitele, a mai spus seful statului. "UE isi propune sa actioneze cu partenerii sai internationali, inclusiv institutiile financiare internationale pentru o reforma reala a sistemului financiar pe plan global", a mai explicat seful statului.

Premierul Tariceanu a explicat si el ca aceasta celula de gestionare a crizelor financiare va putea fi activata de orice tara care va considera ca are nevoie si ca scopurile sale sunt: schimbul de informatii intre state, consilierea si coordonarea actiunilor comune.

Summitul UE nu a reusit sa aduca un consens referitor la ideea controversata a unei supervizari coordonate a pietelor din Europa, in conditiile in care criza financiara a subliniat necesitatea unei mai bune supravegheri a bancilor, deoarece sistemul actual, in care fiecare tara membra are propria autoritate nationala de control, si-a demonstrat limitele.

Cei 27 incearca de mult timp sa se puna de acord pentru a-si coordona mai bine actiunile, insa fara prea mult succes. Tarile in care sunt instalate sediile marilor grupuri financiare pledeaza pentru maximum de centralizare, in timp ce tarile in care predomina filialele se tem ca isi vor pierde orice drept fata de aceste societati.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.