Sistemul economic bazat pe sharia, legea islamica care permite un castig fara dobanda, ar putea fi o alternativa optima la capitalism. Acest lucru este confirmat de criza financiara si de amenintarea unei recesiuni mondiale, conform unor teologi musulmani, informeaza AFP, citati de NewsIn.

Sistemul financiar islamic difera celui capitalist din doua motive. Prima diferenta este ca bancile islamice nu au dreptul sa acorde credite cu dobanda (riba), asimilate cu camataria si specula. Iar cel ce-al doilea se refera la impartirea riscurilor si profiturilor intre banca si client. Astfel, aceste institutii financiare ofera produse alternative, ca Ihara (asemanator leasingului), Musharaka (participatie) si Murabaha (impartirea profitului). Astfel, Murahaba permite antreprenorului sa nu contracteze un credit cu dobanda: banca ii cumpara produsele de care are nevoie, i le livreaza si imparte cu el beneficiile.

Criza actuala a demonstrat "necesitatea de a face o schimbare radicala si structurala a sistemului financiar mondial (...), iar sistemul economic bazat pe preceptele islamului ofera o alternativa care ar putea reduce riscurile", a declarat decanul Facultatii de Studii Teologice de la universitatea din Doha, Hatem Al-Naqrachaoui.

"Bancile islamice nu cumpara credit, ci genereaza bunuri concrete (...), ceea ce le pune la adapost de dificultatile cu care se confrunta in prezent bancile americane si europene", a explicat, la randul sau, directorul general al Qatar International Islamic Bank, Abdel Bassat Al-Chibi.

In decurs de 30 de ani, numarul institutiilor financiare islamice din lume a depasit 300, respartizate in peste 75 de tari. In total, activele lor depasesc 300 de miliarde de dolari si cresc, in medie, cu 15% pe an.

Intervenind intr-o conferinta recenta, la Doha, teologul influent Youssef Al-Qardaoui a laudat meritele sistemului islamic. "Prabusirea sistemului capitalist, bazat pe specula si pe hartie, nu pe schimbul de marfuri pe piata, este dovada ca filosofia economica islamica" este superioara, a afirmat el. "Toata bogatia este a noastra (...) tot petrolul sau aproape tot apartine poporului musulman, si avem o filosofie economica asa cum nu are nimeni altcineva", a adaugat el, facand referire la tarile islamice care detin o mare parte din rezervele dovedite de petrol din lume, ca Arabia Saudita.

In acest sens, un oficial saudit, Suleiman Al-Audah a cerut organizarea unui "summit islamic international pentru a defini cadrul si etapele unei alternative economice islamice". Unii musulmani admit, insa, ca aceasta alternativa nu este operationala imediat.

"Teoretic, sistemul economic islamic ofera un mecanism complementar si solid (...), dar, practic, experienta bancara islamica nu este maturizata inca, pentru ca ofera produse limitate, ca Murabaha", a explicat Audah, un musulman moderat.

Prudenta sa este impartasita si de egipteanul Fahmi Huaidy, din punctul de vedere al caruia sistemul islamic "ar putea aduce solutii la unele probleme bancare, dar nu poate reprezenta o bagheta magica" pentru a pune capat crizei care afecteaza lumea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.