Liderii UE au ajuns la un acord asupra unui plan pentru a face fata crizei pietelor, care continua si ameninta sa declanseze recesiunea economica, si au exercitat presiuni asupra Washingtonului pentru a-si reforma rapid si in profunzime sistemul financiar, relateaza AFP.

De asemenea liderii europeni vor sa relanseze ideea controversata a unei supervizari coordonate a pietelor din Europa, supervizare care ramane in prezent de competenta statelor membre, potrivit proiectului de declaratie al summitului, anunta NewsIn.

In acest document, cele 27 de state membre UE subliniaza "necesitatea unei consolidari a supervizarii sectorului financiar european, in special a grupurilor transnationale, in vederea dezvoltarii unui sistem coordonat de supervizare la nivel european". Pe termen scurt, ei cer autoritatilor nationale de supervizare "sa se reuneasca cel putin o data pe luna pentru a proceda la schimburi de informatii".

In ceea ce priveste situatia de pe piete, "toata Europa, fara exceptie, aproba masurile planului de actiune adoptat duminica de Eurogrup", a anuntat seful statului francez, Nicolas Sarkozy, dupa prima zi a summitului UE de la Bruxelles. Planul prevede in primul rand nationalizarea bancilor aflate in dificultate si garantarea imprumuturilor interbancare. Setul de masuri a fost a fost adoptat numai de tarile din Zona euro, dupa modelul britanic, si urmeaza sa fie aprobat si de restul statelor membre UE.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.