Sefii statelor din zona euro au adoptat o declaratie comuna de nationalizare a bancilor care au dificultati. Principalele puteri europene au pus pe masa peste 920 de miliarde de euro.

Sefii de stat si de guvern din zona euro au adoptat duminica, dupa un summit extraordinar la Paris, o declaratie care traseaza masurile pentru sustinerea sistemului financiar.

Liderii politici europeni s-au pus de acord ca cea mai buna solutie pentru salvarea bancilor aflate in dificultate este nationalizarea. Uneia dintre masurile de nationalizare i-au spus „Consolidarea fondurilor proprii bancilor de catre state”. In opinia liderilor zonei euro, pentru ca bancile sa isi joace in continuare rolul in finantarea economiei, acordand credite companiilor si persoanelor fizice, trebuie sa dispuna de fonduri proprii suficiente.

Statele vor putea sa consolideze aceste fonduri prin participarea la capitalul bancilor, operatiune care se va desfasura tinand cont de pretul pietei si de solvabilitatea institutiilor financiare.

Paralel, statele trebuie sa incurajeze aportul de fonduri private. Companiilor care beneficiaza de un astfel de ajutor este posibil sa li se impuna constrangeri specifice, arata declaratia comuna.

A doua masura se numeste „Recapitalizarea bancilor aflate in dificultate de catre state”. Potrivit declaratiei comune, „statele isi iau angajamentul sa impiedice orice faliment al institutiilor financiare care prezinta un risc pentru sistemul financiar in ansamblu“ si sunt dispuse sa recapitalizeze bancile aflate in aceasta situatie. Statele vor trebui sa se asigure ca actionarii si directorii institutiilor ajutate isi asuma consecintele salvarii, arata textul declaratiei, citat de NewsIn.

Reprezentantii tarilor care au ca moneda nationala euro au admis ca, pentru combaterea lipsei de incredere ce paralizeaza piata interbancara si impiedica bancile sa isi acorde una alteia credite, statele din zona euro vor garanta, vor asigura sau vor subscrie la creditele contractate de banci pe piata.

Eurogrupul subliniaza ca aceste initiative ale guvernelor nu vor fi gratuite. Cei care beneficiaza de asistenta vor trebui sa ramburseze garantia statului. In acest scop, operatiunile de refinantare sustinute de state vor trebui sa ia in calcul adevarata valoare a activelor vizate, toate institutiile financiare vor fi eligibile, inclusiv filialele societatilor straine, guvernele vor putea impune conditii beneficiarilor, inclusiv angajamente de finantare a economiei reale, iar dispozitivul de garantare va expira in 31 decembrie 2009. Urmatorul summit european pe tema crizei va avea loc miercuri si joi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.