In ultima vreme bancile din intreaga lume si de toate dimensiunile au intrat sub vizorul analistilor, realizandu-se supozitii si scenarii despre evolutia lor, toata lumea intrebandu-se care va fi urmatoarea banca ce va cadea victima crizei.
Cu toate acestea, unele banci au supravietuit si si-au continuat operatiunile in timpul razboaielor civile, in timpul razboaielor mondiale sau al crizelor economice, fara a da semne de epuizare, noteaza Mint.Edu. Acestea nu sunt primele banci din lume, ci mai degraba 5 dintre cele mai vechi banci din lume, adevarate supravietuitoare, avand fiecare cate o poveste de spus.

1. Banca din New York (acum Banca New York Mellon)
New York, SUA (Fondata in 1784)

Si-a inceput activitatea cu o declaratie de presa in New York Packet, anuntandu-si planurile de a fi prima banca din New York, in 1784. Alexander Hamilton, un avocat respectat al vremii, a elaborat planurile de constituire a bancii si a condus-o in primii ani. Opt ani mai tarziu, banca a fost prima companie care a fost tranzactionata public, atunci cand s-a deschis Bursa din New York in 1792. In spatele Mellon Financial Corporation, exista, de asemenea o istorie bogata datand din timpul Revolutiei Industriale, care a fuzionat cu Banca din New York in 2007, pentru a deveni Banca New York Mellon. Astazi, aceasta reprezinta cea mai veche banca din Statele Unite, nevoita sa se mute pe Wall Street ca sa dovedeasca acest lucru.

2. Banca Scotiei (acum Banca Halifax a Scotiei)
Edinburgh, Scotia (Fondata in 1695)

Desi conceptul de moneda si bancnote noi nu a fost neaparat nou in Scotia secolului 17, Banca din Scotia a fost prima care si-a imprimat propria bancnota de hartie. Mai mult, ea a avut un statut special, fiind fondata pentru a ajuta si firmele, intrucat Banca Angliei, infintata cu un an mai devreme, finanta in principal cheltuielile guvernamentale din domeniul aparararii. La inceput, a fost intr-o apriga rivalitate cu Royal Bank of Scotland, si la un moment dat, RBS (noua banca) a inceput sa "inghita" bancnotele emise de Banca Scotiei (Banca veche) in scopul de a le prezenta inca o data, obligand vechea banca a Scotiei sa-si contacteze clientii si sa le opreasca imprumuturile si platile timp de 6 luni. Acest lucru nu a dus totusi la scufundarea ei, aceasta banca ramanand singura institutie comerciala existenta, creata de catre Parlamentul Scotiei. Banca din Scotia a fuzionat cu Banca Halifax in 2001 si a devenit HBOS.

3. C. Hoare & Co
Londra, Anglia (Fondata in 1672)

Inainte ca strazile sa fie numerotate modern, oamenii se foloseau de semne pentru a localiza un magazin, iar Sir Richard Hoare nu ar fi putut ales un symbol mai bun decat Simbolul Sticlei de Aur, recipientul poleit semnificand luxul si bunastarea frecvent utilizat de catre bijutierii, mesterii aurari care au dat forma sistemului monetar modern si au desenat bancnotele pe hartie. Aceasta institutie bancara privata s-a dovedit a fi surprinzator de rezistenta. Spre exemplu, cCladirea bancii a fost evacuata in cel de-al Doilea Razboi Mondial si salvata din incendiu de cativa angajati curajosi. Mai mult, banca este inca complet detinuta si gestionata de familia descendentilor lui Sir Richard Hoare, cel care i-a pus bazele in urma cu 336 de ani.

4. Banca Berenberg
Hamburg, Germania (fondata in 1590)

Fondata in 1590 de catre Hans Berenberg si Paul, doi frati, care au condus o firma de comercializare textile import/export, compania a fost foarte norocoasa sa creasca in niste vremuri prospere in Hamburg. Banca Berenberg de azi are birouri in intreaga Europa si ramane cea mai vechi banca privata din Germania.

5. Cea mai veche banca din lume: Banca Monte dei Paschi di Siena
Siena, Italia (Fondata in 1472)

Initial, a fost fondata sub denumirea Monte di Pieta, sau Monte Pio, cu scopul de a face imprumuturi pentru saraci, fara conditii severe de finantare si fara dobanzi. Astfel Banca “Milei”, este inregistrata ca fiind cea mai longeviva banca din lume. Termenul "Monte", in traducere libera inseamna “morman”, “gramada” si se face referire la colectarea de bani folositi pentru distribuirea de sume caritabile, banca servind, intr-adevar, la dezvoltarea economiei orasului italian. Intr-o interesanta nota istorica este precizat faptul ca cetatenii din Siena si-au pus venitul obtinut de pe urma prelucrarii pamantului ca garantie pentru imprumuturile agricole si a infrastructurii orasului, lucru care a determinat ca procedeul referitor la garantarea cu terenuri sa fie denumit Monte dei Paschi. Este atestata ca fiind de departe cea mai veche banca din lume, o banca stimata, cu sucursale in toata Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.